Yazdır e-Posta
Hastalığı dostluğumuzu derinleştirdi
Okurlardan

Hastalığı dostluğumuzu derinleştirdi
Zuhal: 'Abi galiba benim göğsümde bir şeyler varmış.' dediğinde yüzü kara-sarıydı. O an ben ve Kemal büyük bir şoktaydık. Zuhal zaten üç kez kalp kapakçığı ile ilgili ameliyat geçirmişti. Sürekli kullanmak zorunda olduğu ilaçlar yüzünden pıhtılaşma sorunu olup, ameliyat olması çok nazik bir konuydu. Bunları şu ana kadar çok sağlam bir şekilde göğüslemişti. Ya bundan sonra?

Aramızda üç yaş fark olan Zuhal ile birbirimizi tanıdığımızdan beri çok iyi anlaşmıştık. İlişkimiz gelin-görümce ilişkisinden ziyade birbirini seven ve birlikte olmaktan mutlu olan iki dost şeklindeydi. Hastalık konusunda zaten hassas olduğum için bu olay beni çok etkilemişti. Sevdiğim insanlara bir şey olursa ne yapardım? Çocuklarım, eşim ve tüm sevdiklerim... Gerçekten sinirlerim mahvolmuştu. Ama her şeyi bir yana bırakıp bir an önce toparlanmalı ve Zuhal'in zor günlerinde ona elimden gelen (hatta gelmeyen) tüm desteği vermeliydim. Önümüzde zor bir süreç vardı.

Önce 14 Şubat Sevgililer Günü'nde ki zorlu ameliyat başarı ile tamamlanmıştı. O gece Zuhal, ben ve can arkadaşımız Nihal çok sevinmiştik. Sabaha kadar sohbet edip Sevgililer Günü'nü kutladık. Zuhal alınan göğsünü günün anlam ve önemi için paketleyip eşine hediye edeceğini söyleyip bizi güldürmüştü. Ancak bu şımarmadan sonra evde büyük bir panik bizi beklemekteydi. Evde ikinci günümüzdü. Zuhal biraz yürümek üzere birkaç adım atmıştı, ben de destek olduğum halde bir anda zaten benden çok daha yapılı gövdesi kollarımdan aşağı kaymaya başladı. Sadece 'Kemaaal' diye haykırmaktaydım. Zuhal bayılmıştı. Ambulansla tekrar hastaneye kaldırıldığında çok büyük bir talihsizlikle hemotom olduğu ve göğsünde biriken kan pıhtısının alınması için tekrar ameliyata alınması gerektiği belirtilmişti. Bu süreci yine Nihal ile atlatmış ve bir hafta hastanede kalmıştık. Eve döndüğümüzde Zuhal daha iyiceydi. İlk banyosunda Nihal'ı çağırmıştım. Onun banyoda bağıra bağıra ağlaması, 'ben kendimle gurur duyuyordum, bana ne oldu böyle' diye haykırması hala kulaklarımdadır. Onu şefkatle yıkayıp teselli etmekten başka ne yapabilirdik ki? Bu meyanda Zuhal'in hastalığı ile ilgili her şeyi öğrenmekteydim. Neler yapılmalı, neler yapılmamalı, doktora gidince soracağımız sorular, kan değerlerini korumamız gereği, nasıl beslenmeli, istirahati, kemoterapi dönemi, bu dönemde çok daha steril ortamda olması gereği, ziyaretçilerle ilgilenmek vs vs... Her şey kontrolümde olmalıydı. Zaten bir buçuk yaşındaki oğlumla her sabah Zuhallere gidiyordum. Kızım okuldan çıkınca oraya geliyor ve akşam eve dönüyorduk. Biz Zuhal ile gezmeyi, sohbet etmeyi ve gülmeyi çok severdik. Bu süreçte de elimizden geleni yapmalıydık. Oğlum Ege onu çok eğlendirmekteydi. Yarım yarım konuşmasıyla 'lala ben geldim' diyerek koşup halasına sarılıyordu. Zuhal de dört gözle bizden ziyade onun gelmesini bekliyordu. Bazen dakikalarca gülüşüp konuşuyorlardı. Zuhal Egeyle beraberken kendini hiç dinlemiyor, vaktin nasıl geçtiğini anlamıyordu. Ege onu oyalarken ben de günlük yapılması gereken işlerimi ayarlamaktaydım. Her ne olursa olsun sabah kahvesi keyfimizden vazgeçmiyorduk. Zuhal'in beslenmesi çok önemliydi. Her şey günlük olmalı, taze pişirilmeliydi. Meyve suları, kuruyemişleri, yeşillikler... hiç aksatmıyordum.

Canı hiç istemediği halde o da bana kıyamıyor; 'yumruk kadar çocuğunla gelip benim için hazırlıyorsun nasıl hayır derim' diye 40 gün boyunca düzenli olarak enginar bile yemişti. Bu süreçte 24 saat asla yetmiyordu. Koşuşturmam çoktu, ancak yorgunluğum olmuyordu. Bir şeyler yapabilmek belki de yorgunluğumu unutturuyordu. Her şeyden önce çok severek ve isteyerek Zuhal'in yanındaydım. Ben oradayken Zuhal'in de çok huzurlu olduğunu hissediyordum. Kemoterapi dönemi dört seanstı. Her seansın arası 21 gündü. O hoş olmayan dönemler için bulduğumuz formül ise, kemoterapi sonrası Nihalin bizi çok sevdiğimiz bir yere götürmesiydi. Muhteşem üçlü olarak güzel bir mekanda kahve içiyor, bir şeyler atıştırıyor ve Zuhal’i neşelendirmeye çalışıyorduk. Bizi gören ya da duyan olsa deli der diye de bu olaydan kimseye söz etmiyorduk. Canım Zuhal’im de bu yapılanlara karşı iyi olacağım, söz veriyorum dercesine hayata asılmaktaydı. Ve sonunda beklenen gelişme! Metastas yoktu ve üç ayda bir kontroller… Sonradan kontroller altı ayda bire çıkmıştı. Artık Zuhal'in saçları uzamıştı. Eskisinden daha da güzeldi. Dostluğumuz ise çok daha derinleşmişti. Dilerim bu güzel son tüm hastalara nasip olsun! Suzan Çetinkaya

Paylaşmak ister misin?

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine

Yorum ekle

Güvenlik kodu
Yenile

Mutfak

Yılbaşı sofrası

News image

Yeni yılı damağınızı baştan çıkaracak bir mönü ile karşılamaya ne dersiniz? Yemek yazarı Aynur Tartan’dan yılbaşı sofranız... DEVAMI

Sofralarda Ege esintisi

News image

Rum kökenli yemek yazarı ve stilisti Nena Bekler’den Seninle okurlarına Ege’nin karşı kıyısından, serin kasım günlerinde içiniz... DEVAMI

Lezzet şöleni

News image

Sonbahar sofralarınızı lezzet şölenine dönüştürün diye Alev Alatlı’nın ‘Funda’nın Mutfak Rehberi’nden sizin için birbiri... DEVAMI

Ev kokulu bir mönü

News image

Özlen Çopuroğlu’nun 2006 yılında kaybettiği annesine ithaf ettiği ‘Ev Kokusu’ adlı yemek kitabından sizler için çorbadan tatl... DEVAMI

Ünlüler sizin için pişirdi

News image

Diyetisyeninden mimarına ve işletmecisine alanında 40 ünlü isim Yudum markası için bir araya geldi ve 40 zeytinyağlı tarif hazırlad... DEVAMI

Besleyici ve sağlıklı tatlar

News image

Enerjik ve zinde bir yaza “merhaba” demenin yolu mükemmel bir sofradan geçer. Yazı sağlık ve keyifli geçirmek için et ve sebzeli ta... DEVAMI

Magazin

Monaco’ da mutlu son

News image

Monaco, mutlu sona hazırlanıyor. Prens Albert, 4 yıldır birlikte olduğu Güney Afrikalı eski yüzücü Charlene Wittstock ile 2 Temm... DEVAMI

Yüzyılın aşk hikayesi

News image

İster sevin ister sevmeyin ama İngiliz Kraliyet Ailesi, bugünlerde eskisinden daha da gözde. Çiçeği burnunda evliler Kate ve Willia... DEVAMI

Kim neden korkuyor?

News image

Garip ama gerçek... Kimi söylüyor kimi saklamaya çalışıyor ama onlar da herkes gibi bir şeylerden korkuyor. Işık açık uyuyor Y... DEVAMI

Takı tasarlıyorlar

News image

Onlar cemiyet dünyasının ya da podyumların yıldızları. Mesleklerindeki başarılarını şimdilerde özel takı tasarımlarıyla pe... DEVAMI

Benim adım...

News image

Bir zamanlar edebiyat dünyasında takma isimle yazan yazarları daha sonra sahneye çıkan sanatçılar, aktörler ve aktristler izledi. ... DEVAMI

İlginç ama gerçek!

News image

Dünyaca ünlü yıldızların şimdiye dek çok az duyduğunuz özelliklerinin kimi gülümsetiyor, kimi şaşırtıyor, kimi kahkaha att... DEVAMI

Cinsellik

Zeki kadın seksi seviyor

News image

SEKS İYİ GELİYOR! Seks kadının zekasını açıyor, enerji veriyor, cildini güzelleştiriyor ve pozitif biri olmasını sağlıyor. S... DEVAMI

Erkeği baştan çıkarmanın yolları

News image

Her kadın sevdiği erkek tarafından arzulanmak ve vazgeçilmez bulunmak ister. Bunun için yapması gerekenler ise aslında basit belli ... DEVAMI

Cinsel enerjinizi refleksoloji ile keşfedin

News image

Cinsel hayatınızı renklendirmek, daha mutlu ve sağlıklı bir hayata sahip olmak istiyorsanız, cinsel refleksolojiden faydalanabilirs... DEVAMI

Evliliğin geleceği ilk gecenin sabahında belli oluyor

News image

Nikah defterine atılan imzanın ardından mutlu bir hayatın şifresi ilk gecede gizli. İlk gecede çiftlere birbirlerini tanımalarını... DEVAMI

Güvenli cinsellik

News image

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon kapma riskini azaltmak için önlem alıyorsanız, aynı zamanda partnerinizi de korumuş olursunuz. Araş... DEVAMI

Gezi

BATI AFRİKA’NIN RENKLİ ÜLKESİ SENEGAL

News image

Afrika’nın ilham verici ülkesi Senegal’i gezmek için yılın en güzel dönemi ocak-şubat ayları. Kıtanın en batı ucuna sahip ol... DEVAMI

Avrupa’ya İslamın dokunuşu Endülüs

News image

İspanya’nın en gizemli köşesi Endülüs, sizi zil, şal ve gül ile raksa davet ediyor. İspanya’ya İslam dokunuşunu kültürü v... DEVAMI

Beyaz düşler ülkesi Pamukkale

News image

Denizli’nin olduğu kadar tüm dünyanın da göz bebeği olan Pamukkale, doğal şifa kaynağı termal suları ve göz alıcı güzelliğ... DEVAMI

GÜNEŞ ÇOCUKLARININ ÜLKESİ PERU

News image

İnka krallığının mirası Peru, göz alıcı mimarisi, And Dağları’nın nefes kesici manzarası, dinamik sosyal yaşamı ve çok yö... DEVAMI