Yazdır e-Posta
Ev kokulu bir mönü
Yemek

agustos-2011-yemek-resim-1Özlen Çopuroğlu’nun 2006 yılında kaybettiği annesine ithaf ettiği ‘Ev Kokusu’ adlı yemek kitabından sizler için çorbadan tatlıya uzan ev tadında bir mönü seçtik.

NOHUTLU YAYLA ÇORBASI
İftarda oruç açmak için lezzetli bir çorbaya kim hayır diyebilir! Üstelik mideyi yormuyor ve çok hafif.
4 Kişilik
- 1 lt tavuk suyu
- ½ bardak haşlanmış nohut
- 1 kahve fincanı arpa şehriye
- 1 su bardağı süt
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çorba kaşığı un
- 2 çorba kaşığı süzme yoğurt
- 1 yumurta sarısı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı kuru nane
Kaynamış tavuk suyunun içine bir gece önceden ısıtılmış nohutları ilave edin ve kaynamaya devam ederken 10 dakika sonra arpa şehriye ekleyin. Ayrı bir kapta 6-7 dakika tereyağında kavrulan unu, çorba karışımına ekleyin. Süt, yoğurt ve yumurta sarısını da ayrı bir kapta çırptıktan sonra süzgeçten geçirerek çorbaya ilave edin. Hemen ateşten indirin ve tuzla naneyi de karıştırarak servis yapın.


agustos-2011-yemek-resim-2KABAK MÜCVER
İster soğuk ister sıcak, ister ara öğün ister ana öğünde tüketin. Sebzenin en mükemmel karışımına sofranızda yer açın.
4 Kişilik
- 6 adet kabak
- 2 demet taze soğan
- 2 demet dereotu
- 2 kaşık un
- 1 yumurta
- Tuz, karabiber
- 1 yemek kaşığı pul biber
Kabakları yıkadıktan sonra kabuklarını soymadan rendenin kalın tarafında rendeleyin. Bir tatlı kaşığı tuzla ovup, kabakları yarım saat kadar suyunu salması için bekletin. Diğer malzemelerin tamamını kabakların içine eklemeye başlayın. İnce ince kıyılmış taze soğan, dereotu, karabiber, pul biber, 1 yumurta ve unu ekleyin. Hepsini boza kıvamına gelecek şekilde iyice karıştırın. Karışımdan bir kaşık alıp kaşıkla üstüne çok bastırmadan düzeltin ve yağda çevirip pembeleştirin. Soğuk servis edin. Mücverin yanına yoğurt çok yakışır.

agustos-2011-yemek-resim-3
DEREOTLU BAKLA

Zeytinyağlı yemekleri sevenler için tam zamanı. Dereotlu bakla, besleyici olmasının yanı sıra yaz sıcaklarında hazırlanmasıyla da pratiklik sağlıyor.
4 Kişilik
- 1 kg bakla
- 1 tatlı kaşığı un
- 1 bardak zeytinyağı
- 2 soğan
- ½ demet dereotu
- 1 kaşık şeker
- Tuz
- 1 adet limon
Zeytinyağını tencerede kızdırın, içine unu da ekleyerek hızlıca karıştırın. Ardından doğranmış soğanları ekleyerek pembeleşene kadar kızartın. Bakla, limon suyu, şeker ve tuzu ekleyerek 30 dakika pişirin. Ilıyınca servis kabına alın. Üstüne ince doğranmış dereotunu serpin. Soğuk olarak servis edin. Yanına sarımsaklı ya da sade yoğurt yakışır.

agustos-2011-yemek-resim-4
FIRINDA PATATES PÜRESİ İLE İNCİK

Pişirmesi zahmetli gibi görünse de son derece kolay. Üstelik tadı damakta kalıyor.
4 Kişilik
- Kuzu inciği (kişi sayısına göre)
- ½ limon
- Tuz
- Beyaz karabiber
- Kırmızıbiber
- Zeytinyağı
- 4 patates
- 1 kaşık tereyağı
- 2 bardak soğuk süt
- 1 tatlı kaşığı tuz
Kuzu inciklerini ½ limon suyu, tuz, beyaz karabiber ve kırmızıbiberle 1 gece önceden marine edin. Tencerede çok az kızgın yağda, sadece dışının renk değişmesini sağlayacak kadar 3-4 dakika çevirin. Fırın kabına yerleştirip bir-iki kaşık zeytinyağı ve iki çorba kaşığı su ekleyin. Üstünü folyoyla örtün ve 200 dereceye ayarlanmış fırında 1,5 saat kadar pişirin. Son yarım saati üstünü açarak, etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Patatesleri tuzlu suda haşlayın. El yakmayacak kadar soğuduğunda, kabuklarını soyun. Patatesleri ezip tencere içine ekleyerek sütü, tereyağını ve tuzu ilave edip karıştırın. Tereyağı eriyip iyice dağılınca 5 dakika daha pişirin. Sıcak servis edin.

agustos-2011-yemek-resim-5PATLICANLI PİLAV
Osmanlı mutfağının da vazgeçilmezi pilav, içindeki malzemelerle farklı lezzet diyarlarına sürüklüyor. Patlıcanlı pilav da en sevilenler arasında.
4 Kişilik
- 2 su bardağı pirinç
- 2 orta boy patlıcan
- 1 adet rendelenmiş soğan
- 2 adet kesme şeker
- 2 çay kaşığı nane
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 su bardağı kaynamış su
- 3-4 damla limon suyu
Patlıcanları alacalı soyup, küp küp doğrayın ve tuzlu suda 15 dakika bekletin. Ezmeden sıkıp kurulayın ve kızgın yağda kızartın. Kağıt havlunun üstüne alarak fazla yağını emdirin. Zeytinyağını tencerede kızdırın, rondoda çekilen soğanı öldürerek pembeleştirin. Pirinç, nane, şeker ve tuzu ilave edip kavurun. 2 bardak kaynamış su ilave edip orta harlı ateşte pişirin. İlk 5 dakikanın sonunda kızarmış patlıcanları ilave edip pişirmeye devam edin. Pilav, suyunu çekip üstü göz göz çukurlaşınca ocağı kapatın. Pilavı karıştırıp havlu kağıt serip kapağı kapalı halde ılınıncaya kadar demlenmeye bırakın.

agustos-2011-yemek-resim-6KABAK TATLISI
Hamur açmakla uğraşmayacağınız ama görünümü ve lezzetiyle iştah açan bir tatlıya ne dersiniz? Kabak tatlısı hem hafif hem lezzetli. Kaymağını unutmayın!
4 Kişilik
- 2 kilo balkabağı
- 1,5 kilo toz şeker
- Su
- Kaymak
Kabağın çekirdeklerini ayıklayıp dışında yeşil kısmı kalmayacak şekilde dilimlere ayırın. Yıkayıp süzün. Geniş ve derince bir tencereye yerleştirin ve üstüne şekerin tamamını dökün. 1 gece suyunu salması için bekletin. Kabağın kendi saldığı su kadar ayrıca su ilave edin. Kapağı kapalı olarak ocakta ağır ateşte pişirin. Kabaklar yumuşayınca kapağını açıp suyunu çekene kadar pişirmeye devam edin. Suyu şerbet kıvamına gelince ocaktan alın soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra üzerine kaymak ve taze nane yaprağı ila servis etmek şık olur.

DERLEYEN: GÜZİDE YÜLEK

Seninle Dergisi Ağustos 2011 Sayısı


Paylaşmak ister misin?

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Mutfak

Bayram mönüsü için önerilerim

News image

Çocukluğumun bayramlarında beni en çok heyecanlandıran kısım yemekten ya da kahvaltıdan sonra ikram edilen ç... DEVAMI

Komposto mu, hoşaf mı?

News image

Yaz sıcaklarında artık vazgeçilmezimiz soğuk içecekler. Ben bu ay sizi Ramazan dolayısıyla da nostaljik bir y... DEVAMI

Düğün-davet mevsimi

News image

Hiç şüphesiz düğündavet hazırlıkları titizlik gerektirir. Her şeyi ince eleyip sık dokumak gerekir. Peki, ... DEVAMI

En iyi kek tarifi hangisi?

News image

Mükemmel kek tarifine ulaşmak için bugüne dek pek çok farklı reçete hazırladım. Ortası delik olandan, dolgulusun... DEVAMI

Dondurma dünyasında 'in'ler 'out'lar...

News image

 İtalyanların dondurma konusundaki uzmanlığı, dünyadaki en yeni dondurma trendleri ve bizim geleneksel Ma... DEVAMI

Sevgililer günü mönüsü

News image

SEVGİLİLER GÜNÜ MÖNÜSÜ Kalbe giden yol mideden geçer derler… Başbaşa geçireceğiniz 14 Şubat akşamı, size sunduğum... DEVAMI

Kültür - Sanat

Ece Seçkin bu ayki röportajımızın konuğu...

News image

Lakabı Roket Müzik dünyasının başarılı ve genç isimlerinden Ece Seçkin, kendisini ve yeni çalışmalarını bu ayki r... DEVAMI

Keman virtüözü Canan Anderson

News image

Sihirli parmakların sahibi Canan Anderson, bu ayki röportajımızın konuğu. 3 Haziran’da Mardan Palace’de, 8 Hazira... DEVAMI

Konser, etkinlik, röportaj, sinema...

News image

Konser David Garrett, ilk kez Türkiye’de Dans ‘Beyazgül-White Rose’ İstanbul’da... Sinema Sema Şimşek, ‘Tehl... DEVAMI

Konser, etkinlik, röportaj, sinema...

News image

MÜZİKAL Dünyaca ünlü Broadway yapıtı ‘Operadaki Hayalet’ bu ay İstanbul’da... SERGİ Yaratıcı deha Mimar Sinan, Tophane-i ... DEVAMI

Konser, etkinlik, röportaj, sinema...

News image

KONSER :Efsane şarkıcı Julio Iglesias, İstanbul’da... ETKİNLİK :Ünlü oyuncu Hugh Jackman, Broadway şo... DEVAMI

Derya Beşerler en son ne yaptı?

News image

DERYA BEŞERLER EN SON NE YAPTI? BKM Mutfak’ta her Salı ‘No Name’ adlı oyunla sahne alan Derya Beşerler, son zamanlard... DEVAMI

Astroloji

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

Astroloji Haziranın aynın burçlar üzerindeki etkisi Halen retro (geri harekette) olan Merkür 11 Haziran’da düz pozisyona ... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

Astroloji Mayıs ayının burçlar üzerindeki etkisi(Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) 4 Mayıs’ta Akrep’te Dolunay, 18 ... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

ASTROLOJİ NİSAN AYININ BURÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ(Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) 4 Nisan’da Terazi burcunda bir A... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

ASTROLOJİ MART AYININ BURÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ(Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) 20 Mart’ta Balık burcunun son der... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

ŞUBAT AYININ BURÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ (Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) Koç ( 21 Mart-19 Nisan ) Koç’lar, 20’sine k... DEVAMI

Gezi

Masal diyarı Kapadokya

News image

Masal diyarı Kapadokya Sadece tarihi açısından değil aynı zamanda ruhani dünya sahnesiyle de yüzyıllardır varlığını koruy... DEVAMI

Hızlandırılmış Madrid turu

News image

Voleybolcu Naz Aydemİr Akyol'dan Hızlandırılmış Madrid turu Biz sporcular kamplar, maçlar, turnuvalar vs. yüzünden çok f... DEVAMI

Sanatın merkezi bir şehir, Londra...

News image

OYUNCU ASUMAN DABAK YAZDI SANATIN MERKEZİ BİR ŞEHİR, LONDRA... Bu şehrin mevsimi yok. Ne zaman giderseniz gidin, Londra sokaklar... DEVAMI

Başak Sayan yazdı...

News image

CENNET BURASI Eğer bir gün bana cennetin nerede olduğu sorulursa, hiç düşünmeden Saint Lucia Adası derim. Doğu Karayip Denizi... DEVAMI