Yazdır e-Posta
Arda Türkmen yazıyor...
Yemek

“Kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı” demiş Cemal Süreya... Güne güzel bir kahvaltıyla başlamak hepimizin hem sofralarını hem de kalbini şenlendirir. Her şeyden önce
kahvaltı metabolizmayı canlandırır.

arda-turkmrn-20141127

 

TÜRK GELENEĞİ KAHVALTI KÜLTÜRÜ

Güne güzel bir kahvaltıyla başlamak hepimizin sofralarını ve kalbini şenlendirir. Her şeyden önce günün ilk öğünü olan kahvaltı, besin zincirinde ve metabolizmamızı canlandırmada çok ciddi önem taşır. Boşuna dememişler kahvaltı altın, öğle yemeği gümüş, akşam yemeği bronz diye…

Kendi kültürümüzde hepimiz oldukça misafirperver ve paylaşımcıyız. Nasıl ki yurtdışında yabancılar misafirlerini akşam yemeğine davet ederse, bizim kültürümüzde de
misafirler kahvaltıya davet edilir. Kahvaltı günün en zengin öğününü oluşturur. Fransızlar bir fincan kahve yanında bir tane kruvasan yerler ve kahvaltı biter, İngilizler bir dilim ekmeğin üzerinde erittikleri peynir, yanında bir iki dilim bacon, tatlı fasulye ve yumurta yerler ve hatta hepsini aynı tabağa koyarak yerler ve kahvaltı biter. Ancak bizim kültürümüzde kahvaltıyı böyle geçiştirmek pek mümkün bir durum değildir. En kısa yapacağımız kahvaltıyı dahi bir seremoni haline getirmeyi seviyoruz.

EN KIYMETLİ ÖĞÜN

Diğer kültürlerle, kendi kahvaltı kültürümüzü kıyasladığımızda yurt dışında birçok ülkede yaşayanlar bir fincan kahve ve çörek ile öğünü geçiştirirken, bizler bir sürü farklı çeşitten oluşan, emeğimizi kattığımız omlet, peynir, zeytin ve reçellerle, tabiri caizse yalnızca kuş sütünün eksik olduğu zengin sofralar kurarız. Bunun sebebi de yöresel ürün çeşidinin bolluğu ve bereketi; damak tadımızın yüksek olmasından kaynaklanır. Aynı zaman da bizler için kahvaltı sadece sabahları yenilen bir öğün değildir ve hatta kahvaltının bir öğünü yok desek bile yeridir.

Öğle yemeğinde, 5 çayında, sahurda, akşam sofrasında, gece acıkınca, günün her saati kahvaltı yapmamız gayet normal ve sıradan bir durum. Hal böyle olunca, kahvaltı biraz kıymetli öğünümüz olmaktan kaçınamıyor.

KUSURSUZ SOFRALAR

Tabii ki her zaman böylesi zengin sofralar kurma imkânımız olmaz. Bazen daha mütevazı sofralar kurmaya ihtiyaç duyarız orta ayar birşeyler hazırlayıp midemizi mutlu ederiz. Bazen de ayaküstü atıştırmalıklarla geçiştirmek isteriz. Mütevazı bir sofra dediğimiz zaman, en kolay ulaşabildiğimiz; yazdan hazırladığımız reçeller, pekmez,
salça ve bunların yanında anneanne eli değmiş poğaça, simit, pişi gibi hamur işlerinin bulunduğu sofralar gözümüzde canlanıyor. Bunun yanında lor peyniri, zeytin, tereyağına kırılmış iki tane yumurta ve buna bandıracağınız taze ekmek ile hem cebinize uygun hem de zamandan tasarruf edeceğiniz bir sofra kurabilirsiniz. 

Bazı günler olur canımız ne bir simitle, guruldayan karnımızı geçiştirmek ister, ne de mükellef bir kahvaltı için zamanımız olur. Böyle günler için benim en sevdiğim
alternatif, evden çıkıp hızlıca bir börekçiye oturup iki bardak çayın yanına bir dilim çok lezzetli su böreği yemek…

EVDE BAYRAM HAVASI İÇİN...

Bazen de krallar gibi bir kahvaltıya uyanmak isteriz ve böyle günlerde aklım ilk olarak Pazar kahvaltısına gidiyor çünkü birçoğumuzun izin günü ve özgür, kuşlar kadar hür zaman geçirebileceğimiz bir gün. Pazar günleri daha çoğunluklu olsa da, bazı günler güne kendimizi veya çok sevdiğimiz birisini şımartarak başlamak isteriz. Böyle günlerde
ayaküstü geçiştirmelikler ya da şipşak hazırlanmış bir kahvaltı bizi tatmin etmez. Kimi zaman Boğaz’da güzel bir kahvaltıcıya gideriz, kimi zamansa iyi bir restoranın brunch mönüsünü tercih ederiz.

Bunların yanında evde kendimize bayram havası yaşatmak istersek olmaz mı? Çok da güzel olur. O halde şimdi size anlatacağım sofrayı bir düşünün ve düşüncesiyle bile mutlu olun. İhtiyacınız olan tek şey; yöresel peynirlerden oluşan bir peynir tabağı, kaliteli siyah ve yeşil zeytinler, sofrada küçük badem salatalık ve çeri domatesler, mevsiminde hazırlanmış mis gibi kokan reçeller, marmelatlar, bir Türk mucizesi tahin-pekmez, balın içinde bir manda kaymağı, patatesli yumurta ve sucuk, pastırma, kavurmayla dopdolu bir tabak…

 

arda-turkmrn-20141127-1

TÜRK VE İTALYAN İKİ LEZZET

Yeşil Sebzeli FrIttata

Malzemeler
● 75 gr haşlanmış bezelye
● 75 gr taze kuşkonmaz
● 1 adet orta boy beyaz soğan
● 7 adet çırpılmış yumurta
● 1 yemek kaşığı mercanköşk baharatı
● 2 çorba kaşığı krema
● 100 gr dişe gelir (yenilebilecek sertlikte)
haşlanmış fettucine makarna
● Taze bebek roka yaprakları
● Tuz
● Karabiber
● Zeytinyağı


Hazırlanışı:

Kuşkonmazları küçük küçük doğrayın ve bir tavada yumuşayıncaya kadar soteleyin ve kenara alın. Soğanları da aynı şekilde ince kıyın ve soteledikten sonra kenara alın.
Yumurtaları bir kapta krema ile iyice çırpın. Bu yumurtalarınızı daha ipeksi bir dokuya kavuşturacaktır. Mercanköşk, fettucine, soğan, kuşkonmaz ve bezelyeyi, çırptığınız
yumurtaya ekleyin ve nazikçe bütün karışımı harmanlayın. Orta boy bir tavayı iyice ısıtın, içine zeytinyağı koyun, tavanın her yerine zeytinyağını yayın ve karışımı içine alın.
2-3 dakika kadar pişirin. Pişirirken bir spatula ile kenardan içe doğru katlayın ve pişmemiş harcı iyice ortada toplayın Tabanı pişmiş olan frittatanızı bir tabak yardımı ile tersyüz edecek şekilde daha büyük bir tavaya alın ve kenarlarına iyice şekil verin. Her iki tarafı da pişen frittata’yı servis tabağına alın. Frittata’yı bebek roka yaprakları ile süsleyerek servis edin.

Çiğ Börek

Malzemeler
● 3 bardak un
● 1 yemek kaşığı sirke
● Tuz
● Aldığı kadar su
● 2 yemek kaşığı zeytinyağı
İç harcı için
● 250 gr. az yağlı kıyma
● 1 soğan
● Tuz- karabiber
● 4-5 yemek kaşığı su
● Kızartmak için;
● Sıvı yağ


Hazırlanışı:

Geniş bir kapta unu, tuzu, sirkeyi, sıvı yağı su ilave ederek kulak memesi kıvamına gelinceye dek yoğurun. Sonra 15 -20 dakika üstüne nemli bez örterek dinlenmeye bırakın. Bu arada kıymaya tuz ve karabiber ekleyin. Soğanı rendeleyerek veya çok ince kıyarak içine ilave edin. Suyla yumuşak bir kıvam elde edin. Dinlenen hamurdan cevizden biraz iri bezeler yapın. Bezeleri ufak tabak büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurun bir tarafına 1 yemek kaşığı kıyma koyun ve kaşığın tersiyle yayın. Diğer tarafını yarım ay şeklinde üstüne kapatın. Kenarını iyice kapatın. Bunun için küçük bir tabak kullanabilirsiniz. Börekleri çok bekletmeden kızartırsanız daha iyi sonuç alırsınız. Geniş ve derin bir tencerede bol sıvı yağı kızdırın. İyice kızınca börekleri arkalı önlü kızartarak sıcak olarak servis edin.

Paylaşmak ister misin?

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Mutfak

Bayram mönüsü için önerilerim

News image

Çocukluğumun bayramlarında beni en çok heyecanlandıran kısım yemekten ya da kahvaltıdan sonra ikram edilen ç... DEVAMI

Komposto mu, hoşaf mı?

News image

Yaz sıcaklarında artık vazgeçilmezimiz soğuk içecekler. Ben bu ay sizi Ramazan dolayısıyla da nostaljik bir y... DEVAMI

Düğün-davet mevsimi

News image

Hiç şüphesiz düğündavet hazırlıkları titizlik gerektirir. Her şeyi ince eleyip sık dokumak gerekir. Peki, ... DEVAMI

En iyi kek tarifi hangisi?

News image

Mükemmel kek tarifine ulaşmak için bugüne dek pek çok farklı reçete hazırladım. Ortası delik olandan, dolgulusun... DEVAMI

Dondurma dünyasında 'in'ler 'out'lar...

News image

 İtalyanların dondurma konusundaki uzmanlığı, dünyadaki en yeni dondurma trendleri ve bizim geleneksel Ma... DEVAMI

Sevgililer günü mönüsü

News image

SEVGİLİLER GÜNÜ MÖNÜSÜ Kalbe giden yol mideden geçer derler… Başbaşa geçireceğiniz 14 Şubat akşamı, size sunduğum... DEVAMI

Kültür - Sanat

Ece Seçkin bu ayki röportajımızın konuğu...

News image

Lakabı Roket Müzik dünyasının başarılı ve genç isimlerinden Ece Seçkin, kendisini ve yeni çalışmalarını bu ayki r... DEVAMI

Keman virtüözü Canan Anderson

News image

Sihirli parmakların sahibi Canan Anderson, bu ayki röportajımızın konuğu. 3 Haziran’da Mardan Palace’de, 8 Hazira... DEVAMI

Konser, etkinlik, röportaj, sinema...

News image

Konser David Garrett, ilk kez Türkiye’de Dans ‘Beyazgül-White Rose’ İstanbul’da... Sinema Sema Şimşek, ‘Tehl... DEVAMI

Konser, etkinlik, röportaj, sinema...

News image

MÜZİKAL Dünyaca ünlü Broadway yapıtı ‘Operadaki Hayalet’ bu ay İstanbul’da... SERGİ Yaratıcı deha Mimar Sinan, Tophane-i ... DEVAMI

Konser, etkinlik, röportaj, sinema...

News image

KONSER :Efsane şarkıcı Julio Iglesias, İstanbul’da... ETKİNLİK :Ünlü oyuncu Hugh Jackman, Broadway şo... DEVAMI

Derya Beşerler en son ne yaptı?

News image

DERYA BEŞERLER EN SON NE YAPTI? BKM Mutfak’ta her Salı ‘No Name’ adlı oyunla sahne alan Derya Beşerler, son zamanlard... DEVAMI

Astroloji

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

Astroloji Haziranın aynın burçlar üzerindeki etkisi Halen retro (geri harekette) olan Merkür 11 Haziran’da düz pozisyona ... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

Astroloji Mayıs ayının burçlar üzerindeki etkisi(Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) 4 Mayıs’ta Akrep’te Dolunay, 18 ... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

ASTROLOJİ NİSAN AYININ BURÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ(Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) 4 Nisan’da Terazi burcunda bir A... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

ASTROLOJİ MART AYININ BURÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ(Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) 20 Mart’ta Balık burcunun son der... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

ŞUBAT AYININ BURÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ (Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) Koç ( 21 Mart-19 Nisan ) Koç’lar, 20’sine k... DEVAMI

Gezi

Masal diyarı Kapadokya

News image

Masal diyarı Kapadokya Sadece tarihi açısından değil aynı zamanda ruhani dünya sahnesiyle de yüzyıllardır varlığını koruy... DEVAMI

Hızlandırılmış Madrid turu

News image

Voleybolcu Naz Aydemİr Akyol'dan Hızlandırılmış Madrid turu Biz sporcular kamplar, maçlar, turnuvalar vs. yüzünden çok f... DEVAMI

Sanatın merkezi bir şehir, Londra...

News image

OYUNCU ASUMAN DABAK YAZDI SANATIN MERKEZİ BİR ŞEHİR, LONDRA... Bu şehrin mevsimi yok. Ne zaman giderseniz gidin, Londra sokaklar... DEVAMI

Başak Sayan yazdı...

News image

CENNET BURASI Eğer bir gün bana cennetin nerede olduğu sorulursa, hiç düşünmeden Saint Lucia Adası derim. Doğu Karayip Denizi... DEVAMI