|
|||
İçinizi ısıtan kış mönüsü |
Yemek | |||
İÇİNİZİ ISITAN KIŞ MÖNÜSÜ Soğuk ve yağışlı kış günleri; bir kâse çorba, fırınlanmış sıcacık bir yemek ve leziz bir tatlıyla çok daha keyifli geçer. Ocak sayımızda sizin için seçtiğimiz tarifler içinizi ısıtacak ve sizi mutlu edecek. Deneyin, farkı görün… KÖZLENMİŞ DOMATES ÇORBASI 6-8 kişilik MALZEMELER • 800 gr çeri domates • 4 adet büyük, olgun domates (irice doğranmış) • Zeytinyağı • 3 adet pırasa (doğranmış) • 4 diş sarımsak (ezilmiş) • 30 ml balzamik sirke • 1 tatlı kaşığı kurutulmuş fesleğen • ½ tatlı kaşığı kurutulmuş kekik • 500 ml sebze veya tavuk suyu • 125 ml krema • Tuz • Taze çekilmiş karabiber HAZIRLANIŞI Domatesleri fırın tepsisine yayın. Üzerine zeytinyağı gezdirin. Tuz ve taze çekilmiş karabiberle tatlandırın. Domatesleri önceden ısıtılmış fırında, kabukları kenarlarda renk KÖZLENMİŞ BALKABAĞI 6-8 kişilik MALZEMELER • 1 adet küçük balkabağı • Zeytinyağı • 30 gr esmer şeker • Toz tarçın • 45 gr kabak çekirdeği içi HAZIRLANIŞI Balkabağının kabuğunu soyun ve çekirdeklerini çıkarın. Kabağı dilimleyin veya küp olarak kesin. Kabak dilimlerini fırın tepsisine yayın. Üzerine zeytinyağı gezdirin. Esmer şeker ve toz tarçını üzerine serpiştirip karıştırın. Kabağı 45 dakika fırında pişirin. Pişirme sırasında bir kez karıştırıp kabak çekirdeği içini ekleyin. Kabak dilimlerini yumuşamaya ve kenarlardan karamelize olmaya başlayınca fırından çıkarın. Fırınlanmış dana kaburgayla birlikte servis edin. FIRINDA DANA KABURGA 6-8 kişilik MALZEMELER •1,5 kg dana kaburga • Taze otlar (kekik, biberiye veya adaçayı) • 500 ml siyah üzüm suyu • Zeytinyağı • 12 adet arpacık soğanı, soyulmuş •1 soğan (doğranmış) • 2 diş sarımsak • 2 adet kereviz sapı (dilimlenmiş) • 1 kutu konserve küp domates • 500 ml et suyu • 2 adet defne yaprağı • 4 adet orta boy havuç (dilimlenmiş) • 250 gr mantar (ortadan bölünmüş veya dilimlenmiş) • 30-50 gr un • 125 g dondurulmuş bezelye • Tuz • Taze çekilmiş karabiber HAZIRLANIŞI Dana kaburganın fazla yağını bıçakla kesin. Kaburgaları bir kaba alın, üzerine taze otları serpiştirin ve üzüm suyunu ekleyin. Kaburgaların üzerini kapatın ve birkaç saat veya ELMALI VE TARÇINLI YAPIŞKAN KEK 8 kişilik MALZEMELER • 4 yeşil elma (kabuğu soyulmuş ve içi oyulmuş) • 150 g tereyağı + kalıbı yağlamak için tereyağı • 200 gr toz şeker • 250 ml pekmez • 250 ml süt • 2 adet büyük yumurta, çırpılmış • 225 gr kek unu •2 tatlı kaşığı toz tarçın • ¼ tatlı kaşığı karışık baharat • 1 fiske toz zencefil • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu • 50 gr eritilmiş tereyağı • 125 ml krema HAZIRLANIŞI Çapı 22 cm olan kare veya yuvarlak bir kek kalıbına yağlı kâğıt serip tereyağıyla yağlayın. Elmaları ince dilimler halinde kesin. Elma dilimlerini kararmamaları için içi limonlu su dolu bir kaba alın. Birkaç dilimi parçalar şeklinde doğrayıp kenara ayırın. Tereyağı, şeker, 125 ml pekmez ve sütü sos tenceresinde ısıtın. Karışımı şeker iyice eriyinceye kadar düşük ısıda pişirin. Tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın. Yumurtaları ekleyip karıştırın. Kek unu, baharatları ve kabartma tozunu harmanlayın. Un karışımını elma
|
|