Yazdır e-Posta
İçinizi ısıtan kış mönüsü
Yemek

yemek-20150224

İÇİNİZİ ISITAN KIŞ MÖNÜSÜ

SoÄŸuk ve yağışlı kış günleri; bir kâse çorba, fırınlanmış sıcacık bir yemek ve leziz bir tatlıyla çok daha keyifli geçer. Ocak sayımızda sizin için seçtiÄŸimiz tarifler içinizi Ä±sıtacak ve sizi mutlu edecek. Deneyin, farkı görün…

 yemek-20150224-1

KÖZLENMİŞ DOMATES ÇORBASI

6-8 kiÅŸilik
Hazırlama süresi: 30 dk.
Pişirme süresi: 20 dk.
Fırın derecesi: 200 °C

MALZEMELER

• 800 gr çeri domates

• 4 adet büyük, olgun domates (irice doÄŸranmış)

• Zeytinyağı

• 3 adet pırasa (doğranmış)

• 4 diş sarımsak (ezilmiş)

• 30 ml balzamik sirke

• 1 tatlı kaşığı kurutulmuş fesleğen

• ½ tatlı kaşığı kurutulmuş kekik

• 500 ml sebze veya tavuk suyu

• 125 ml krema

• Tuz

• Taze çekilmiş karabiber

HAZIRLANIÅžI

Domatesleri fırın tepsisine yayın. Ãœzerine zeytinyağı gezdirin. Tuz ve taze çekilmiÅŸ karabiberle tatlandırın. Domatesleri önceden ısıtılmış fırında, kabukları kenarlarda renk
deÄŸiÅŸtirinceye kadar 15-20 dakika piÅŸirin. Bir miktar zeytinyağını bir  tenceresinde ısıtıp pırasayı birkaç dakika soteleyin. Sarımsağı ekleyin ve iki dakika sotelemeye
devam edin. Balzamik sirkeyi ilave edin. Domatesleri fırından çıkarıp blenderde ezin. Domates püresini, kurutulmuÅŸ otları ve sebze/tavuk suyunu pırasaya ekleyin ve açık olarak 15 dakika piÅŸirin. Kremanın yarısını ilave edin. İsteÄŸe göre bir miktar ÅŸeker de ekleyebilirsiniz. Ã‡orbayı kâselere paylaÅŸtırın, kalan kremayla süsleyip servis edin.

yemek-20150224-2

KÖZLENMİŞ BALKABAĞI

6-8 kiÅŸilik
Hazırlama süresi: 10 dk.
Pişirme süresi: 45 dk.
Fırın derecesi: 180 °C

MALZEMELER

• 1 adet küçük balkabağı

• Zeytinyağı

• 30 gr esmer şeker

• Toz tarçın

• 45 gr kabak çekirdeği içi

HAZIRLANIÅžI

Balkabağının kabuÄŸunu soyun ve Ã§ekirdeklerini çıkarın. Kabağı dilimleyin veya küp olarak kesin. Kabak dilimlerini fırın tepsisine yayın. Üzerine zeytinyağı gezdirin. Esmer ÅŸeker ve toz tarçını üzerine serpiÅŸtirip karıştırın. Kabağı 45 dakika fırında piÅŸirin. PiÅŸirme sırasında bir kez karıştırıp kabak Ã§ekirdeÄŸi içini ekleyin. Kabak dilimlerini yumuÅŸamaya ve kenarlardan karamelize olmaya baÅŸlayınca fırından çıkarın. Fırınlanmış dana kaburgayla birlikte servis edin.

yemek-20150224-3

FIRINDA DANA KABURGA

6-8 kiÅŸilik
Hazırlama süresi: 30 dakika
+ marine süresi
Pişirme süresi: Yaklaşık 2,5 saat
Fırın derecesi: 140 °C

MALZEMELER

•1,5 kg dana kaburga • Taze otlar (kekik, biberiye veya adaçayı)

• 500 ml siyah üzüm suyu

• Zeytinyağı

• 12 adet arpacık soÄŸanı, soyulmuÅŸ

•1 soÄŸan (doÄŸranmış)

• 2 diş sarımsak

• 2 adet kereviz sapı (dilimlenmiş)

• 1 kutu konserve küp domates

• 500 ml et suyu

• 2 adet defne yaprağı

• 4 adet orta boy havuç (dilimlenmiÅŸ)

• 250 gr mantar (ortadan bölünmüş veya dilimlenmiÅŸ)

• 30-50 gr un

• 125 g dondurulmuş bezelye

• Tuz

• Taze çekilmiş karabiber

HAZIRLANIÅžI

Dana kaburganın fazla yağını bıçakla kesin. Kaburgaları bir kaba alın, üzerine taze otları serpiÅŸtirin ve Ã¼züm suyunu ekleyin. Kaburgaların Ã¼zerini kapatın ve birkaç saat veya
gece boyunca marine edin. Eti marinattan alın ve marinatı daha sonra kullanmak üzere ayırın. Eti kâğıt havluyla kurulayın. Bir miktar zeytinyağını sos tenceresinde veya
güveç tenceresinde ısıtın. Eti her tarafından kahverengileÅŸiyenceye dek kızartın. Eti tencereden alıp kenara ayırın. Bir miktar zeytinyağını tencerede ısıtıp doÄŸranmış soÄŸan, sarımsak ve kerevizi rengi dönünceye kadar soteleyin. Domates, et suyu ve marinatı ekleyin ve kaynamaya bırakın. Sosu fırın kabına aktarın. Eti ilave edip üzerine taze otları ve defne yapraklarını serpiÅŸtirin. Üzeri kapalı olarak önceden ısıtılmış fırında iki saat piÅŸirin. Havuç ve mantarları ekleyip karıştırın. Eti iyice yumuÅŸayıncaya kadar bir saat daha piÅŸirmeye devam edin. Unu az bir miktar suyla karıştırın. Et suyundan ilave edin, ardından un sosunu etli yemeÄŸin üzerine dökün. Bezelyeleri ekleyip piÅŸirin. Tuz ve taze çekilmiÅŸ karabiberle tatlandırın.

yemek-20150224-4

ELMALI VE TARÇINLI YAPIŞKAN KEK

8 kiÅŸilik
Hazırlama süresi: 30 dk.
Pişirme süresi: 1 saat
Fırın derecesi: 180 °C

MALZEMELER

• 4 yeÅŸil elma (kabuÄŸu soyulmuÅŸ ve içi oyulmuÅŸ)

• 150 g tereyağı + kalıbı yaÄŸlamak için tereyağı

• 200 gr toz şeker

• 250 ml pekmez

• 250 ml süt

• 2 adet büyük yumurta, çırpılmış

• 225 gr kek unu

•2 tatlı kaşığı toz tarçın

• ¼ tatlı kaşığı karışık baharat

• 1 fiske toz zencefil

• 1 tatlı kaşığı kabartma tozu

• 50 gr eritilmiş tereyağı

• 125 ml krema

HAZIRLANIÅžI

Çapı 22 cm olan kare veya yuvarlak bir kek kalıbına yaÄŸlı kâğıt serip tereyağıyla yaÄŸlayın. Elmaları ince dilimler halinde kesin. Elma dilimlerini kararmamaları için içi limonlu su dolu bir kaba alın. Birkaç dilimi parçalar ÅŸeklinde doÄŸrayıp kenara ayırın. Tereyağı, ÅŸeker, 125 ml pekmez ve sütü sos tenceresinde ısıtın. Karışımı ÅŸeker iyice eriyinceye kadar düşük ısıda piÅŸirin. Tencereyi ocaktan alıp soÄŸumaya bırakın. Yumurtaları ekleyip karıştırın. Kek unu, baharatları ve kabartma tozunu harmanlayın. Un karışımını elma
parçalarıyla birlikte tereyaÄŸlı karışıma ilave edin ve hafifçe yoÄŸurun. Hamuru kek kalıbına yayın. Elma dilimlerini geliÅŸigüzel paylaÅŸtırın. EritilmiÅŸ tereyağının yarısını üzerine gezdirin. Önceden Ä±sıtılmış fırında 1 saat veya hamur kürdan ucuna yapışmayıncaya kadar piÅŸirin. PiÅŸirme süresinin yarısı bitince eritilmiÅŸ tereyağının kalanını elmaların üzerine gezdirin. Pekmez ve kremanın kalanını birlikte ısıtın. Keki tel ızgara üzerinde soÄŸumaya bırakın. Ardından servis tabağına alıp kareler ÅŸeklinde kesin. Kremalı sosu kekin üzerine dökün. Sıcak servis edin.

 

PaylaÅŸmak ister misin?

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Mutfak

Bayram mönüsü için önerilerim

News image

ÇocukluÄŸumun bayramlarında beni en çok heyecanlandıran kısım yemekten ya da kahvaltıdan sonra ikram edilen ç... DEVAMI

Komposto mu, hoşaf mı?

News image

Yaz sıcaklarında artık vazgeçilmezimiz soÄŸuk içecekler. Ben bu ay sizi Ramazan dolayısıyla da nostaljik bir y... DEVAMI

Düğün-davet mevsimi

News image

Hiç şüphesiz düğündavet hazırlıkları titizlik gerektirir. Her ÅŸeyi ince eleyip sık dokumak gerekir. Peki, ... DEVAMI

En iyi kek tarifi hangisi?

News image

Mükemmel kek tarifine ulaÅŸmak için bugüne dek pek çok farklı reçete hazırladım. Ortası delik olandan, dolgulusun... DEVAMI

Dondurma dünyasında 'in'ler 'out'lar...

News image

 Ä°talyanların dondurma konusundaki uzmanlığı, dünyadaki en yeni dondurma trendleri ve bizim geleneksel Ma... DEVAMI

Sevgililer günü mönüsü

News image

SEVGİLİLER GÜNÜ MÖNÜSÜ Kalbe giden yol mideden geçer derler… BaÅŸbaÅŸa geçireceÄŸiniz 14 Åžubat akÅŸamı, size sunduÄŸum... DEVAMI

Kültür - Sanat

Ece Seçkin bu ayki röportajımızın konuğu...

News image

Lakabı Roket Müzik dünyasının baÅŸarılı ve genç isimlerinden Ece Seçkin, kendisini ve yeni çalışmalarını bu ayki r... DEVAMI

Keman virtüözü Canan Anderson

News image

Sihirli parmakların sahibi Canan Anderson, bu ayki röportajımızın konuÄŸu. 3 Haziran’da Mardan Palace’de, 8 Hazira... DEVAMI

Konser, etkinlik, röportaj, sinema...

News image

Konser David Garrett, ilk kez Türkiye’de Dans ‘Beyazgül-White Rose’ İstanbul’da... Sinema Sema ÅžimÅŸek, ‘Tehl... DEVAMI

Konser, etkinlik, röportaj, sinema...

News image

MÜZİKAL Dünyaca ünlü Broadway yapıtı ‘Operadaki Hayalet’ bu ay İstanbul’da... SERGİ Yaratıcı deha Mimar Sinan, Tophane-i ... DEVAMI

Konser, etkinlik, röportaj, sinema...

News image

KONSER :Efsane ÅŸarkıcı Julio Iglesias, Ä°stanbul’da... ETKİNLİK :Ünlü oyuncu Hugh Jackman, Broadway ÅŸo... DEVAMI

Derya Beşerler en son ne yaptı?

News image

DERYA BEÅžERLER EN SON NE YAPTI? BKM Mutfak’ta her Salı ‘No Name’ adlı oyunla sahne alan Derya BeÅŸerler, son zamanlard... DEVAMI

Astroloji

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

Astroloji Haziranın aynın burçlar üzerindeki etkisi Halen retro (geri harekette) olan Merkür 11 Haziran’da düz pozisyona ... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

Astroloji Mayıs ayının burçlar üzerindeki etkisi(Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) 4 Mayıs’ta Akrep’te Dolunay, 18 ... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

ASTROLOJİ NİSAN AYININ BURÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ(Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) 4 Nisan’da Terazi burcunda bir A... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

ASTROLOJİ MART AYININ BURÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ(Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) 20 Mart’ta Balık burcunun son der... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

ŞUBAT AYININ BURÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ (Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) Koç ( 21 Mart-19 Nisan ) Koç’lar, 20’sine k... DEVAMI

Gezi

Masal diyarı Kapadokya

News image

Masal diyarı Kapadokya Sadece tarihi açısından deÄŸil aynı zamanda ruhani dünya sahnesiyle de yüzyıllardır varlığını koruy... DEVAMI

Hızlandırılmış Madrid turu

News image

Voleybolcu Naz Aydemİr Akyol'dan Hızlandırılmış Madrid turu Biz sporcular kamplar, maçlar, turnuvalar vs. yüzünden Ã§ok f... DEVAMI

Sanatın merkezi bir şehir, Londra...

News image

OYUNCU ASUMAN DABAK YAZDI SANATIN MERKEZİ BİR ÅžEHİR, LONDRA... Bu ÅŸehrin mevsimi yok. Ne zaman giderseniz gidin, Londra sokaklarÄ... DEVAMI

Başak Sayan yazdı...

News image

CENNET BURASI EÄŸer bir gün bana cennetin nerede olduÄŸu sorulursa, hiç düşünmeden Saint Lucia Adası derim. DoÄŸu Karayip Denizi... DEVAMI