Yazdır e-Posta
Denizin donattığı sofralar
Yemek

Tonbalıklı Bozcaada SalatasıBalık, hele hele mevsiminde yenen balık başka hiçbir şeyin olmadığı kadar makbuldür. Peki her zaman böyle miymiş? Önce yolculuğunu okuyun, sonra da balık bereketini sofralarınızda yaşayın!

17. ve 18. yüzyıllarda soylular ve savaşçılar bol bol kırmızı et yerlermiş. Feodal beylerin pek çoğu da kırmızı et düşkünüymüş o zaman. Çünkü balığın kırmızı et kadar besleyici olmadığını düşünürlermiş. Hatta o yüzyıllarda oruç günlerinde ve cumaları et yemek yasak olduğu halde, balık yemek serbestmiş. Yani balık tam anlamıyla et sınıfına bile sokulmuyormuş. Bu durumu ironik bir anlayışla dile getirmeye çalışan Voltaire, felsefe sözlüğünde der ki: "Bir fakir bir cuma günü koyun kemiği çiğniyorsa o kişi cehenneme gider, oysa aynı gün kocaman bir balık yerse cennetin kapıları o kişiye sonsuza dek açık olur."

Balık yemek gerek, fakat nasıl? Yine aynı yüzyıllarda zenginler sadece büyük ve beyaz etli balıkları (çipura, karagöz, mercan, levrek vs.) tercih ediyorlarmış. Kırmızı etin balığa kurduğu bu üstünlük hemen hemen 2. Dünya Savaşı'na kadar devam etmiş. Biliyor musunuz, o yıllarda balık alırken görünmektense, aç kalmayı tercih eden insanlar bile varmış. Örneğin Imperia, yani kuzeybatı İtalya'da yaşayan insanlar böyleymiş. Çünkü balık yemek yoksulluğun bir göstergesiymiş o zaman. Yoksulluksa utanç verici bir durum... Şimdilerde ise o dönemin tam tersi bir durum söz konusu. Son dönemde patlak veren ekonomik krizle birlikte özellikle orta bütçeli ailelerin balık yemesi neredeyse imkansız hale geldi.



Hal böyleyken de özellikle balıklı tarifler vermek ya da balıktan söz etmek biraz zorlaşıyor. Ama ben de bir yemekçi olarak, gerektiği zaman, bazı konulardan bahsetmemin şart olduğuna inanıyorum. Balık takvimi de işte o paylaşılması gereken konulardan biri. Ve kendimi, her bütçeye uygun bir balık mutlaka vardır, deyip avutuyorum ve başlıyorum balık takviminden, özellikle de bahar ve yaz aylarında tezgahlara gelen balıklardan bahsetmeye.

Kefal, levrek ve kalkan Mart ayının en lezzetli balıkları olarak dikkat çeker. Balığın diğer aylara göre daha bol olduğu Nisan ayındaysa mercan, levrek, ve kalkan lezzet bakımından en üst düzeye çıkmıştır. Mayıs, barbunya, tekir ve iskorpit zamanıdır, levrek mevsimi Mayıs’ta da devam eder. Haziran ayında balık pek çıkmaz. Bazı balıklar Karadeniz’e gitmişlerdir, bazılarıysa yumurtalarını döktüklerinden ortalarda pek görünmezler. Temmuz’da sardunya mevsimi başlar. Tekir ve barbunya da bu ayın balıklarındandır. Çingene palamudu ortalara çıkmak için Ağustos’u bekler. Bu ayın diğer balıkları ise sardalya, mercan ve kılıçtır.

Sahrap SoysalTonbalıklı Bozcaada salatası
4 kişilik 20 dakika


Malzemeler
180-250 gr diyet tonbalığı konservesi 1 paket Akdeniz yeşilliği 1 kutu konserve mısır 3-4 yemek kaşığı doğranmış yeşil zeytin (file zeytin de kullanılabilir) 1 adet kırmızı dolmalık biber (uzun tarhana biberi de kullanılabilir) 7-8 adet kiraz domates 5-6 dal dereotu

Sosu için;
½ su bardağı sızma zeytinyağı 1 çay kaşığı tuz, karabiber, tozşeker 2 yemek kaşığı soya sosu 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi 2 diş dövülmüş sarmısak 1 adet limonun suyu 5-6 adet taze fesleğen yaprağı 1 adet küçük boy kuru soğan 7-8 adet taze nane yaprağı

1 Kırmızı uzun ya da normal dolmalık biberlerin sapları kesilip tohumları ayıklanır ve yıkanır. İncecik halkalar halinde doğranır. Akdeniz yeşillikleri akan suyun altında yıkanır. Yaprakları parçalanarak salata tabağına koyulur. Konserve mısırın suyu süzülür.

2 Salata yaprakları, yeşil zeytin, kiraz domates, doğranmış dereotu, kırmızı biber ve mısır salata tabağına aktarılıp karıştırılır. 3 Üzerine suyu süzülen konserve balık yerleştirilir.

4 Sosunun hazırlanması için; soğan soyulup incecik kıyılır. Taze fesleğen ve nane temizlenip incecik doğranır. Soğan, fesleğen ve nane bir kapta karıştırılır.

5 Sızma yağ, soya sosu, sirke, limon suyu, tuz, karabiber, tozşeker ve sarmısaklar eklenip iyice karıştırılır. Hazırlanan sos salatanın üzerine gezdirilip karıştırılır ve servise sunulur.

Aklınızda bulunsun: Ton balığı, somon gibi soğuk deniz balıklarının içerdiği faydalı omega yağları nedeniyle haftada iki kez tüketilmesi öneriliyor.

Diğer Tarifler Seninle Dergisi'nin Mart 2010 Sayısında...

Paylaşmak ister misin?

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Mutfak

Bayram mönüsü için önerilerim

News image

Çocukluğumun bayramlarında beni en çok heyecanlandıran kısım yemekten ya da kahvaltıdan sonra ikram edilen ç... DEVAMI

Komposto mu, hoşaf mı?

News image

Yaz sıcaklarında artık vazgeçilmezimiz soğuk içecekler. Ben bu ay sizi Ramazan dolayısıyla da nostaljik bir y... DEVAMI

Düğün-davet mevsimi

News image

Hiç şüphesiz düğündavet hazırlıkları titizlik gerektirir. Her şeyi ince eleyip sık dokumak gerekir. Peki, ... DEVAMI

En iyi kek tarifi hangisi?

News image

Mükemmel kek tarifine ulaşmak için bugüne dek pek çok farklı reçete hazırladım. Ortası delik olandan, dolgulusun... DEVAMI

Dondurma dünyasında 'in'ler 'out'lar...

News image

 İtalyanların dondurma konusundaki uzmanlığı, dünyadaki en yeni dondurma trendleri ve bizim geleneksel Ma... DEVAMI

Sevgililer günü mönüsü

News image

SEVGİLİLER GÜNÜ MÖNÜSÜ Kalbe giden yol mideden geçer derler… Başbaşa geçireceğiniz 14 Şubat akşamı, size sunduğum... DEVAMI

Kültür - Sanat

Ece Seçkin bu ayki röportajımızın konuğu...

News image

Lakabı Roket Müzik dünyasının başarılı ve genç isimlerinden Ece Seçkin, kendisini ve yeni çalışmalarını bu ayki r... DEVAMI

Keman virtüözü Canan Anderson

News image

Sihirli parmakların sahibi Canan Anderson, bu ayki röportajımızın konuğu. 3 Haziran’da Mardan Palace’de, 8 Hazira... DEVAMI

Konser, etkinlik, röportaj, sinema...

News image

Konser David Garrett, ilk kez Türkiye’de Dans ‘Beyazgül-White Rose’ İstanbul’da... Sinema Sema Şimşek, ‘Tehl... DEVAMI

Konser, etkinlik, röportaj, sinema...

News image

MÜZİKAL Dünyaca ünlü Broadway yapıtı ‘Operadaki Hayalet’ bu ay İstanbul’da... SERGİ Yaratıcı deha Mimar Sinan, Tophane-i ... DEVAMI

Konser, etkinlik, röportaj, sinema...

News image

KONSER :Efsane şarkıcı Julio Iglesias, İstanbul’da... ETKİNLİK :Ünlü oyuncu Hugh Jackman, Broadway şo... DEVAMI

Derya Beşerler en son ne yaptı?

News image

DERYA BEŞERLER EN SON NE YAPTI? BKM Mutfak’ta her Salı ‘No Name’ adlı oyunla sahne alan Derya Beşerler, son zamanlard... DEVAMI

Astroloji

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

Astroloji Haziranın aynın burçlar üzerindeki etkisi Halen retro (geri harekette) olan Merkür 11 Haziran’da düz pozisyona ... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

Astroloji Mayıs ayının burçlar üzerindeki etkisi(Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) 4 Mayıs’ta Akrep’te Dolunay, 18 ... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

ASTROLOJİ NİSAN AYININ BURÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ(Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) 4 Nisan’da Terazi burcunda bir A... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

ASTROLOJİ MART AYININ BURÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ(Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) 20 Mart’ta Balık burcunun son der... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

ŞUBAT AYININ BURÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ (Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) Koç ( 21 Mart-19 Nisan ) Koç’lar, 20’sine k... DEVAMI

Gezi

Masal diyarı Kapadokya

News image

Masal diyarı Kapadokya Sadece tarihi açısından değil aynı zamanda ruhani dünya sahnesiyle de yüzyıllardır varlığını koruy... DEVAMI

Hızlandırılmış Madrid turu

News image

Voleybolcu Naz Aydemİr Akyol'dan Hızlandırılmış Madrid turu Biz sporcular kamplar, maçlar, turnuvalar vs. yüzünden çok f... DEVAMI

Sanatın merkezi bir şehir, Londra...

News image

OYUNCU ASUMAN DABAK YAZDI SANATIN MERKEZİ BİR ŞEHİR, LONDRA... Bu şehrin mevsimi yok. Ne zaman giderseniz gidin, Londra sokaklar... DEVAMI

Başak Sayan yazdı...

News image

CENNET BURASI Eğer bir gün bana cennetin nerede olduğu sorulursa, hiç düşünmeden Saint Lucia Adası derim. Doğu Karayip Denizi... DEVAMI