Yazdır e-Posta
Hafif Lezzetler
Yemek
Sebze ve meyvenin bollaştığı bu mevsimde pratik sebze yemekleriyle hem fazla kilolara “Elveda” deyin hem de sağlıklı beslenin.

mayis-2011-yemek-yogurtlu-brokoliYOĞURTLU BROKOLİ
Brokoliyi her mevsimde bulabilmek mümkün. Sağlıklı beslenmek için brokoli tüketimine ağırlık verebilirsiniz.
2 Kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 25 dakika
- 500 gr brokoli
- 500 gr süzme yoğurt
- 5-6 adet çeri domates
- 1 çorba kaşığı light tereyağı
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 2 adet tost ekmeği
Önce brokolileri yıkayın. Daha sonra köklerini tamamen kesmeden ayıklayın (Yani çiçek kısımlarını ayırın.) Bu sırada brokolileri haşlamak için tencerenin yarısını suyla doldurup kaynamaya bırakın. Tost ekmeklerinin kenarlarını kesin ve iç kısımlarını tost makinesinde kızartın. Kızarmış ekmekleri küp küp kesin. Kaynamış suyun içerisine brokolileri ekleyin ve 3 dakika sonra alın (Brokoli bu şekilde diri kaldığı için besin değerini kaybetmemiş oluyor.) Hemen soğuk sudan geçirin (Bu şoklama sayesinde brokolinin parlak yeşil rengi muhafaza olacaktır.) Şimdi yemeğinizi servis edeceğiniz tabağa brokolileri yerleştirin. Üzerine süzme yoğurdu gezdirin. İkiye ayırdığınız domatesleri ve küp küp doğranmış tost ekmeklerini ekleyin. Son olarak da bir tavada tereyağını, pul biber ve kuru nane ile kavurup yemeğinizin üzerine gezdirin.

mayis-2011-yemek-izgara-sebze-tabagiIZGARA SEBZE TABAĞI
İşten eve geldiğinizde ya da yemek yapmaya üşendiğinizde ızgara sebze tabağı imdadınıza yetişiyor. Hem de fazla kilolara davetiye çıkarmıyor.
2 Kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi 10 dakika
- 1 adet patlıcan
- 1 adet kabak
- 1 adet havuç
- 1 adet salçalık kırmızı biber
- 1 adet çarliston biber
- 2 adet mantar
- 2 dilim hellim peyniri
- Bir miktar süzme yoğurt
- 1 çay kaşığı kuru nane
Tüm sebzeleri yıkadıktan sonra patlıcanın ve kabağın kabuklarını soyun. Havucun dış yüzeyini temizleyin. Hepsini orta kalınlıkta dilim dilim kesin. Biberleri yıkanıp ayıklandıktan sonra uzunlamasına ikiye bölün ve şerit şerit doğrayın. Mantarların sap kısımlarını ayıklayıp yıkayın. Sonra tüm sebzeleri ızgarada pişirin. En son hellim peyniri dilimlerini de ızgarada pişirdikten sonra hepsini yuvarlak servis tabağına ortası boş kalacak şekilde yerleştirin. Tabağın boş kısmına da süzme yoğurdu dökün ve yoğurdun üzerine nane serpin.

mayis-2011-yemek-zeytinyagli-kabakZEYTİNYAĞLI KABAK
Lif açısından zengin olan kabak, aynı zamanda hafif lezzetiyle ön plana çıkıyor.
5 Kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 30 dakika
- 1 kg kabak
- 400 gr havuç
- 3 adet domates
- 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
- 2 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı pirinç
- 1 tutam dereotu
- 1 çay kaşığı kırmızı tatlı toz biber
Öncelikle kabağın kabuk kısmını derinlemesine 4 şerit halinde kesin. Kabukları havuç ile birlikte verevine doğrayın. Tencerenin içine önce havucu, daha sonra kabağı, incecik kestiğiniz dereotunu ve küp küp doğradığınız domatesi döşeyin. Zeytinyağını üzerlerine gezdirerek tencereye dökün ve orta ateşte yemeğinizi pişirmeye başlayın. Bu sırada da tuzu, şekeri ve kırmızı tatlı toz biberi ilave edin. Yemeğiniz kaynamaya başladıktan sonra önce 2 bardak suyu, daha sonra pirinci ekleyin ve yemeğinizi pişmeye bırakın. Yemeğinizi dereotuyla veya maydanozla süsleyerek servis yapabilirsiniz.

mayis-2011-yemek-zeytinyagli-cali-fasulyesiZEYTİNYAĞLI ÇALI FASULYESİ
Tezgahları süslemeye başlayan çalı fasulyesi, zeytinyağlı çok lezzetli oluyor.
5 Kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 40 dakika
- 1 kg çalı fasulyesi
- 5 adet domates
- 1 adet küçük kuru soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
- 2 su bardağı su
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
Yıkayıp temizlediğiniz fasulyeleri verevine kesin. Tencerenin ortasına soğanı ve sarımsağı yerleştirin. Erafına düzgün bir şekilde fasulyeyi ve kabuklarını soyup küp küp doğradığınız domatesi kat kat dizin. Üzerine zeytinyağını dökün ve orta ateşte pişirmeye başlayın. Tuzu ve şekeri ilave edin. En son 2 bardak suyu ekleyerek istediğiniz sertlik derecesine kadar yemeğinizi pişirin.

mayis-2011-yemek-zeytinyagli-mantarli-semizotuZEYTİNYAĞLI MANTARLI SEMİZOTU
Semizotunun yemeği de olur, salatası da… Hazır mevsimindeyken semizotunu bol bol tüketmekte fayda var.
5 Kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 15 dakika
- 1 kg semizotu
- 200 gr mantar
- 150 gr havuç
- 1 adet küçük kuru soğan
- 3 adet domates
- 1 su bardağı su
- 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 tutam kırmızı tatlı toz biber
Tencereye zeytinyağını koyduktan sonra orta ateşte ince ince doğradığınız soğanı kavurun. Sertlik derecesine göre önce küp küp doğradığınız havucu daha sonra mantarı tencereye ilave edin. Yapraklarını ayıkladığınız ve yıkadığınız semizotunu, küp küp doğradığınız domates ile birlikte ekleyin. İçine tuzu, şekeri ve kırmızı tatlı toz biberi de katın. 1-2 dakika kadar sonra 1 bardak suyu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatarak pişmesini bekleyin. Zeytinyağlı mantarlı semizotunu servis ederken limon dilimleri ve maydanozla süsleme yapabilirsiniz.

DENİZ VARGELOĞLU

FOTOĞRAF: ERSEN ÇÖREKÇİ

Seninle Dergisi Mayıs 2011 Sayısı

Paylaşmak ister misin?

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Mutfak

Bayram mönüsü için önerilerim

News image

Çocukluğumun bayramlarında beni en çok heyecanlandıran kısım yemekten ya da kahvaltıdan sonra ikram edilen ç... DEVAMI

Komposto mu, hoşaf mı?

News image

Yaz sıcaklarında artık vazgeçilmezimiz soğuk içecekler. Ben bu ay sizi Ramazan dolayısıyla da nostaljik bir y... DEVAMI

Düğün-davet mevsimi

News image

Hiç şüphesiz düğündavet hazırlıkları titizlik gerektirir. Her şeyi ince eleyip sık dokumak gerekir. Peki, ... DEVAMI

En iyi kek tarifi hangisi?

News image

Mükemmel kek tarifine ulaşmak için bugüne dek pek çok farklı reçete hazırladım. Ortası delik olandan, dolgulusun... DEVAMI

Dondurma dünyasında 'in'ler 'out'lar...

News image

 İtalyanların dondurma konusundaki uzmanlığı, dünyadaki en yeni dondurma trendleri ve bizim geleneksel Ma... DEVAMI

Sevgililer günü mönüsü

News image

SEVGİLİLER GÜNÜ MÖNÜSÜ Kalbe giden yol mideden geçer derler… Başbaşa geçireceğiniz 14 Şubat akşamı, size sunduğum... DEVAMI

Kültür - Sanat

Ece Seçkin bu ayki röportajımızın konuğu...

News image

Lakabı Roket Müzik dünyasının başarılı ve genç isimlerinden Ece Seçkin, kendisini ve yeni çalışmalarını bu ayki r... DEVAMI

Keman virtüözü Canan Anderson

News image

Sihirli parmakların sahibi Canan Anderson, bu ayki röportajımızın konuğu. 3 Haziran’da Mardan Palace’de, 8 Hazira... DEVAMI

Konser, etkinlik, röportaj, sinema...

News image

Konser David Garrett, ilk kez Türkiye’de Dans ‘Beyazgül-White Rose’ İstanbul’da... Sinema Sema Şimşek, ‘Tehl... DEVAMI

Konser, etkinlik, röportaj, sinema...

News image

MÜZİKAL Dünyaca ünlü Broadway yapıtı ‘Operadaki Hayalet’ bu ay İstanbul’da... SERGİ Yaratıcı deha Mimar Sinan, Tophane-i ... DEVAMI

Konser, etkinlik, röportaj, sinema...

News image

KONSER :Efsane şarkıcı Julio Iglesias, İstanbul’da... ETKİNLİK :Ünlü oyuncu Hugh Jackman, Broadway şo... DEVAMI

Derya Beşerler en son ne yaptı?

News image

DERYA BEŞERLER EN SON NE YAPTI? BKM Mutfak’ta her Salı ‘No Name’ adlı oyunla sahne alan Derya Beşerler, son zamanlard... DEVAMI

Astroloji

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

Astroloji Haziranın aynın burçlar üzerindeki etkisi Halen retro (geri harekette) olan Merkür 11 Haziran’da düz pozisyona ... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

Astroloji Mayıs ayının burçlar üzerindeki etkisi(Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) 4 Mayıs’ta Akrep’te Dolunay, 18 ... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

ASTROLOJİ NİSAN AYININ BURÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ(Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) 4 Nisan’da Terazi burcunda bir A... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

ASTROLOJİ MART AYININ BURÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ(Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) 20 Mart’ta Balık burcunun son der... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

ŞUBAT AYININ BURÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ (Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) Koç ( 21 Mart-19 Nisan ) Koç’lar, 20’sine k... DEVAMI

Gezi

Masal diyarı Kapadokya

News image

Masal diyarı Kapadokya Sadece tarihi açısından değil aynı zamanda ruhani dünya sahnesiyle de yüzyıllardır varlığını koruy... DEVAMI

Hızlandırılmış Madrid turu

News image

Voleybolcu Naz Aydemİr Akyol'dan Hızlandırılmış Madrid turu Biz sporcular kamplar, maçlar, turnuvalar vs. yüzünden çok f... DEVAMI

Sanatın merkezi bir şehir, Londra...

News image

OYUNCU ASUMAN DABAK YAZDI SANATIN MERKEZİ BİR ŞEHİR, LONDRA... Bu şehrin mevsimi yok. Ne zaman giderseniz gidin, Londra sokaklar... DEVAMI

Başak Sayan yazdı...

News image

CENNET BURASI Eğer bir gün bana cennetin nerede olduğu sorulursa, hiç düşünmeden Saint Lucia Adası derim. Doğu Karayip Denizi... DEVAMI