Yazdır e-Posta
Bayram mönüsü için önerilerim
Yemek

arda-turkmen-20150803Çocukluğumun bayramlarında beni en çok heyecanlandıran kısım yemekten ya da kahvaltıdan sonra ikram edilen çikolatalar, şekerler ve tatlılardı. Bu yüzden de sizinle bayram evinin bu olmazsa olmaz ikramlıklarından birkaç tarif paylaşmak istiyorum.

Bayram mönüsü için önerilerim

Bayramlar beni her zaman heyecanlandırır. Çocukken erkenden uyanır en temiz kıyafetlerimi giyer aile büyüklerimizin ellerini öpmeye giderdik. Anneannemin evinden içeri girer girmez muhteşem yemek kokusuyla karşılaşırdım. Ardından sofraya baktığımda su börekleri, baklavalar, çörekler, envai çeşit her türlü bayram yemeğini sofrada görürdük. Hatta biz eve geldiğimizde o hala mutfakta çocukları, torunları için bin bir türlü şeyi hazırlamakla meşgul olurdu. Beni de yanına alır ve yardım etmemi istedi. Sonra salona geçer küçükler büyüklerin ellerinden öper ve bayramlaşma merasimine geçerdik. Elini öptüğüm herkes bana para verirdi, aldığım para bana öyle çok şey ifade ederdi ki, küçük dünyamda çok büyük hayaller kurardım. Her şeyden öte, bayramda en çok heyecanlandığım an bayramlaşılıp, yemekler yenildikten veya bayram kahvaltısından kalktıktan sonra ikram edilen çikolatalar, şekerler ve tatlılardı…

 
Yazdır e-Posta
Komposto mu, hoşaf mı?
Yemek

arda-turkmen-20150414Yaz sıcaklarında artık vazgeçilmezimiz soğuk içecekler. Ben bu ay sizi Ramazan dolayısıyla da nostaljik bir yolculuğa çıkaracağım; çocukluğumuzun komposto ve hoşaflarıyla yeniden buluşturacağım.

Komposto mu, hoşaf mı?

Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber kompostolar, hoşaflar, şerbetler sofralarımızda biraz daha fazla yer bulacak. Hep merak edilmiştir; ha hoşaf ha komposto ne fark eder diye. Hemen bir açıklık getirelim, komposto taze meyvelerle hoşaf ise tam aksi olarak kuru meyvelerle yapılır. Her dönem mevsimsel meyvelerle elde edebileceğimiz bu ikilinin içinden, yaz aylarında bir tanesi biraz daha öne çıkıyor. Yaz aylarının başlamasıyla içlerinde en gözde olanı; kompostolar. Çünkü kompostoyu görür görmez diğerlerinden ayırabilmenizin temel nedeni içinde parlayan taze meyveler olmasıdır.

MEYVENİN TAZESİ DE KURUSU DA MAKBUL

mutfak-20150706Taze taze erik, kiraz, vişne, şeftali, kayısı ve sayısız yaz meyveleri komposto olmak için tezgâhlarda adeta bizi çağırıyorlar. Kış ayında komposto yapamaz mıyız tabii ki yapabiliriz. Ayva, elma, armut gibi sebzeler de komposto olmaya çok uygun. Yapılış olarak ikisinin arasında temelde pek bir fark yoktur. Ama kuru meyvelerin ısıya dayanma oranı tazelerine göre daha fazla olduğundan, komposto yaparken meyveleri çok kaynatmaktan kaçınmak gerekir. Eğer meyveler çok kaynarsa dağılır ve kompostonuzun ne kompostosu olduğunu anlamanız zor olur. Taze meyvelerle çalışırken her zaman önünüzdeki kâsede içindeki meyvenin ne olduğunu anlamak önemlidir.

Yoksa bulamaç gibi görünür ve bu da hiç iştah açar bir durum değildir.

OSMANLI’NIN MEŞHUR ŞERBETLERİ

Hoşaf ve kompostodan bu kadar bahsedip, günümüze Osmanlıdan kalma şerbetlerden bahsetmemek olmaz. Şerbetin ise diğer ikiliden ayrılan kısmı içerisinde genellikle parçacık olmaması, daha şeffaf olmasıdır. Ayrıca şerbetlerin bazıları yine Osmanlı zamanlarından günümüze gelen bazı gelenekler sonucu özel günlerde ikram edilirler.

Mesela;

LOHUSA ŞERBETİ; lohusa şekerinin süt yaptığına inanılmasından ötürü yeni doğum yapılan evlere gelen misafirlere dağıtılır.

DÜĞÜN ŞERBETİ; eskiden günümüzdeki kadar farklı meşrubatlar yokmuş ve düğünlerde taze limonlarla limonata yapılır ve bu da düğün şerbeti olarak gelen misafirlere dağıtılırmış. Bunların dışında demirhindi, portakal, keçiboynuzu, kızılcık ve aklınıza gelebilecek birçok çiçekten de şerbet yapılabilmektedir. 

Peki, günümüzde sadece komposto, hoşaf ve şerbet mi yapıyoruz farklı içecek seçeneği olarak tabii ki hayır. Bir kısmı dışarıdan bize gelmiş olan Smoothie, Milkshake, Limonata gibi birçok farklı içecek var hayatımızda. Smoothie’ler temel olarak taze meyvelerden elde edilen soğuk yoğun pürelerdir. Tabii ilk çıkış noktası bu olsa da zamanla içerisine dondurma, yoğurt, buz, meyve suları, bal gibi farklı içerikler de dâhil olmuştur.

‘FROZEN’ YA DA ‘MILKSHAKE

Damak tadınıza göre istediğiniz içerikte ‘smoothie’ elde edebilirsiniz. Sporcuların taze meyvelerden yapılan ve oldukça sağlıklı olan bu içeceğe protein tozu ekleyip enerji vermesi için spor esnasında tükettikleri de bilinir. Aynı zamanda içerisine buz koyduğumuzda bazı yerlerde ‘frozen’ olarak da görmekteyiz. Düşünün yazın sıcaktan çok bunaldığınızda karpuz, buz ve taze nanenin bar mikserinden çekilip önünüze geldiğini… Böyle bir karpuzlu ‘frozen’a kimse hayır diyemez diye düşünüyorum. ‘Milkshake’ ise bunlardan ayrı olarak içerisine süt ve farklı aromalarda şurupların eklendiği bir tür içecek. İçerisine dondurma da koyulabilir. Soğuk içilir ve çok ferahlatıcıdır. Çikolatalı olanı sıcak çikolatanın soğuk hali desek doğru olur. Limonata da günümüze gelene kadar kendisini çok geliştirmiş bir içecek. Eskiden sadece limon, şeker ve sudan elde edilirken şimdilerde naneli, zencefilli, çikolatalı gibi birçok farklı çeşidi bulunuyor.

Paylaşmak ister misin?

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine
 
Yazdır e-Posta
Düğün-davet mevsimi
Yemek

arda-turkmen-20150414Hiç şüphesiz düğündavet hazırlıkları titizlik gerektirir. Her şeyi ince eleyip sık dokumak gerekir. Peki, kusursuz bir kutlama için ne yapmalısınız? Sizin için kalabalık misafir listenize uygun öneriler hazırladım: Öncesinde nasıl hazırlanmalı, kokteyl esnasında neler yapmalı, kısacası konuklarınızı mutlu etmek için hangi detaylara öncelik vermelisiniz? Buyrun...

Düğün-davet mevsimi

Baharın gelmesiyle beraber her hafta sonu bir düğüne davetliyiz desek yalan olmaz. Aynı zamanda birçoğumuzun da ya en yakın arkadaşı evleniyor ya da kendisi meşakkatli bir düğün hazırlığı telaşında. Böyle dönemler her şey ince elenip sık dokunuyor mutlaka ama benim size birkaç tavsiyem olacak. Bu tavsiyeler tabii ki düğünde ne giyeceğinize dair değil. Nasıl yemekler servis ettirmeliyiz, düğünde hayal ettiğiniz yemek acaba öyle kalabalık bir servis için uygun mu, pasta nasıl olmalı, son zamanlarda geçmişe nazaran neler değişti, biraz bunları derleyelim. Düğün için eğer mekânın kokteyl yapabileceğiniz ayrı bir alanı varsa o alanda bir kokteyl organize edin.

 


Sayfa 1 / 18

Mutfak

Bayram mönüsü için önerilerim

News image

Çocukluğumun bayramlarında beni en çok heyecanlandıran kısım yemekten ya da kahvaltıdan sonra ikram edilen ç... DEVAMI

Komposto mu, hoşaf mı?

News image

Yaz sıcaklarında artık vazgeçilmezimiz soğuk içecekler. Ben bu ay sizi Ramazan dolayısıyla da nostaljik bir y... DEVAMI

Düğün-davet mevsimi

News image

Hiç şüphesiz düğündavet hazırlıkları titizlik gerektirir. Her şeyi ince eleyip sık dokumak gerekir. Peki, ... DEVAMI

En iyi kek tarifi hangisi?

News image

Mükemmel kek tarifine ulaşmak için bugüne dek pek çok farklı reçete hazırladım. Ortası delik olandan, dolgulusun... DEVAMI

Dondurma dünyasında 'in'ler 'out'lar...

News image

 İtalyanların dondurma konusundaki uzmanlığı, dünyadaki en yeni dondurma trendleri ve bizim geleneksel Ma... DEVAMI

Sevgililer günü mönüsü

News image

SEVGİLİLER GÜNÜ MÖNÜSÜ Kalbe giden yol mideden geçer derler… Başbaşa geçireceğiniz 14 Şubat akşamı, size sunduğum... DEVAMI

Kültür - Sanat

Ece Seçkin bu ayki röportajımızın konuğu...

News image

Lakabı Roket Müzik dünyasının başarılı ve genç isimlerinden Ece Seçkin, kendisini ve yeni çalışmalarını bu ayki r... DEVAMI

Keman virtüözü Canan Anderson

News image

Sihirli parmakların sahibi Canan Anderson, bu ayki röportajımızın konuğu. 3 Haziran’da Mardan Palace’de, 8 Hazira... DEVAMI

Konser, etkinlik, röportaj, sinema...

News image

Konser David Garrett, ilk kez Türkiye’de Dans ‘Beyazgül-White Rose’ İstanbul’da... Sinema Sema Şimşek, ‘Tehl... DEVAMI

Konser, etkinlik, röportaj, sinema...

News image

MÜZİKAL Dünyaca ünlü Broadway yapıtı ‘Operadaki Hayalet’ bu ay İstanbul’da... SERGİ Yaratıcı deha Mimar Sinan, Tophane-i ... DEVAMI

Konser, etkinlik, röportaj, sinema...

News image

KONSER :Efsane şarkıcı Julio Iglesias, İstanbul’da... ETKİNLİK :Ünlü oyuncu Hugh Jackman, Broadway şo... DEVAMI

Derya Beşerler en son ne yaptı?

News image

DERYA BEŞERLER EN SON NE YAPTI? BKM Mutfak’ta her Salı ‘No Name’ adlı oyunla sahne alan Derya Beşerler, son zamanlard... DEVAMI

Astroloji

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

Astroloji Haziranın aynın burçlar üzerindeki etkisi Halen retro (geri harekette) olan Merkür 11 Haziran’da düz pozisyona ... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

Astroloji Mayıs ayının burçlar üzerindeki etkisi(Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) 4 Mayıs’ta Akrep’te Dolunay, 18 ... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

ASTROLOJİ NİSAN AYININ BURÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ(Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) 4 Nisan’da Terazi burcunda bir A... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

ASTROLOJİ MART AYININ BURÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ(Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) 20 Mart’ta Balık burcunun son der... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

ŞUBAT AYININ BURÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ (Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) Koç ( 21 Mart-19 Nisan ) Koç’lar, 20’sine k... DEVAMI

Gezi

Masal diyarı Kapadokya

News image

Masal diyarı Kapadokya Sadece tarihi açısından değil aynı zamanda ruhani dünya sahnesiyle de yüzyıllardır varlığını koruy... DEVAMI

Hızlandırılmış Madrid turu

News image

Voleybolcu Naz Aydemİr Akyol'dan Hızlandırılmış Madrid turu Biz sporcular kamplar, maçlar, turnuvalar vs. yüzünden çok f... DEVAMI

Sanatın merkezi bir şehir, Londra...

News image

OYUNCU ASUMAN DABAK YAZDI SANATIN MERKEZİ BİR ŞEHİR, LONDRA... Bu şehrin mevsimi yok. Ne zaman giderseniz gidin, Londra sokaklar... DEVAMI

Başak Sayan yazdı...

News image

CENNET BURASI Eğer bir gün bana cennetin nerede olduğu sorulursa, hiç düşünmeden Saint Lucia Adası derim. Doğu Karayip Denizi... DEVAMI