Yazdır e-Posta
Antakya Yemekleri
Yemek

antakya-yemekleriYöresel tatları sever misiniz? Finans sektöründen yemek sektörüne geçiş yapan ve başarılı yemek kitaplarıyla tanınan Jale Balcı, ‘Antakya ve Yemekleri’ isimli kitabıyla, bu kentin lezzetli yöresel yemeklerini öğretiyor, paylaşıyor.

Mutfak Dostları Derneği üyesi Lale Balcı, beslenme uzmanlığı, aşçılık ve sofra düzenleme konularında aldığı uzun süreli eğitimlerin ardından çıkardığı yemek kitaplarının üçüncüsünde Antakya mutfağını ve yemeklerini tanıtıyor. Humus, Kuru Patlıcan Dolması, Peynirli Künefe, Borani, Havuç Yoğurtlama, İçli Köfte ve daha pek çok tarifin yer aldığı kitap, yöresel lezzetleri merak edip, uygulamak isteyenler için önemli bir kaynak olabilir. Balcı kitabında, bir yandan birbirinden lezzetli yöresel yemekleri bizlerle paylaşırken bir yandan da çok kültürlü bir yapısı olan bu antik kentin tarihinde, sokaklarında, evlerinde bizi gezdirip camilerini, kiliselerini, havralarını, türbelerini tanıtıyor.



HumusHumus
Malzemeler (6 Kişilik)

1 su bardağı haşlanmış nohut
4 yemek kaşığı tahin
1 kahve fincanı zeytinyağı
3 çorba kaşığı limon suyu
2 diş sarımsak
Tuz, kimyon
Süs için
Maydonoz
Kimyon
Pul biber

Hazırlama
Nohutu haşlayın ve suyunu ayırın. Nohut ve 1 kahve fincanı nohut suyu, kimyon ve sarımsağı rondodan geçirin. Zeytinyağı ve limon suyunu ekleyin ve tekrar çırpın. Tahini ilave edin, karıştırın. Humusun yoğunluğu hala katıysa ayırdığınız nohut suyundan veya biraz sıcak su ekleyip biraz yumuşatın. Servis tabağına alın ve iyice karıştırın.

Aklınızda bulunsun
Antakya Mutfağı’nda baharatlar önemli yer tutuyor. Özellikle zahter (kekik), kimyon ve defne yaprağı yemeklerde sık kullanılan baharatlardan.

Çökelek SalatasıÇökelek Salatası
Malzemeler (4 kişilik)

150 gr çökelek
1 adet küp doğranmış domates
1 adet küp doğranmış salatalık
10 dal doğranmış maydanoz
1 adet doğranmış yeşil biber
1/2 limonun suyu
5 yemek kaşığı zeytinyağı
Pul biber
Çörek otu
Çökelek Salatası

Hazırlama
Çörekotu dışındaki tüm malzemeleri derin bir kaba alın. Ezmeden kaşık yardımıyla karıştırın. Çörekotuyla süsleyin ve servis edin. Not: Bu salata yörede kurutulmuş çökelekle de yapılıyor.

Aklınızda bulunsun
Antakya’da süt ve süt ürünleri içinde en sık kullanılan ‘çökelek peyniri’, lor tadında bir peynir olup salata ve böreklerde kullanılıyor.

MUTFAK SAYFALARINI YAYINA HAZIRLAYAN: AYLA TÜRKSOY

Devamı Seninle Dergisi Haziran 2010 Sayısında...


Paylaşmak ister misin?

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine
 


Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Mutfak

ARDA TÜRKMEN yazıyor...

News image

“Kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı” demiş Cemal Süreya... Güne güzel bir kahvaltıyla başlamak hep... DEVAMI

AKDENİZ MUTFAĞI

News image

AKDENİZ MUTFAĞI Makarna, balık, sebze, et ya da tatlı... Nereli olursanız olun, hangi yemeği severseniz sevin sizin de Akdeniz ... DEVAMI

Tatlı yiyelim tatlı konuşalım

News image

 Yemek yazarı, çikolatacı ve pastacı 5 ÜNLÜ İSİMDEN ANNELER GÜNÜ’NE özel tatlılar ve güne enerjik ve dinç başlamak istey... DEVAMI

Fit tutan nefis salatalar

News image

 Yaza çeyrek kala damak zevkinizden taviz vermeden fazla kilolarınızdan kurtulmaya ne dersiniz? Bu salatalara kim ‘hayır’ diyebil... DEVAMI

Ege ve Midilli mutfağı

News image

 Birbirinden nefis zeytinyağlı ve deniz mahsulü tabaklarıyla, sizi Ege ve Midilli’ye doğru bir lezzet şölenine davet ediyoruz. &... DEVAMI

14 Şubat Sofrası

News image

 Sevgilinin kalbine giden yol midesinden geçer derler. 14 Şubat’ta hazırlayacağınız özel bir mönü ile onu hünerinize hayran b... DEVAMI

Kültür - Sanat

Kitap, sergi, etkinlik, konser v.s...

News image

SİNEMA  Sonbahar!da yapılabilecek en iyi aktivite film izlemek! Ekim ayında vizyona girecek filmlerden bazılarını sizler için... DEVAMI

Bu topraklardan hikaye fışkırıyor

News image

Genç tiyatro yazarı Sami Özbudak, Türk tiyatrosunda yerli metinlerin artması gerektiğini düşünüyor ve ekliyor, “Ben bu toprağ... DEVAMI

ÖZCAN YÜKSEK: DÜNYAYI MASALLAR KURTARACAK

News image

‘Hakikatçi’ ve ‘Cinistan’ kitaplarıyla Binbir Gece Masalları’nın peşine düşen, Atlas Dergisi Yayın Yönetmeni, yazarı v... DEVAMI

Dilruba Saatçi: “Atatürk’ten izin aldım”

News image

O, yalnızca bir tiyatro sanatçısı değil. Yazıyor, yönetiyor, oynuyor ve örneklerine hiç rastlamadığımız projelere imza atıyo... DEVAMI

Şans hayatınızı ne kadar değiştirir?

News image

Atlas Dergisi editörü Mustafa Türker Erşen ikinci öykü kitabı ‘Uğurlu Adamlar’la okurların karşısında. Erşen, gündelik h... DEVAMI

Astroloji

Astrolog SEMA KILIÇ yazıyor...

News image

Geçen ayki Güneş tutulması yeni bir döneme girişin işaretiydi. Bu ay hayatınızı yenileyen kararları alma zam... DEVAMI

Astroloji - Haziran 2013

News image

Yükselen burcunuza göre yıldız falınız... AYLIK BURCUNUZU okuyun, yükselen burcunuza göre bu ay sizi neler bekliyor öğrenin. Ünl... DEVAMI

Astroloji - Mayıs 2013

News image

Fİlİz Özkol ’dan yükselen burcunuza göre yıldız falınız. AYLIK BURCUNUZU okuyun, yükselen burcunuza göre bu ay sizi neler bekl... DEVAMI

AYLIK BURCUNUZU OKUYUN - Nisan 2013

News image

Yükselen burcunuza göre bu ay sizi neler bekliyor? Ünlü astrolog Filiz Özkol, yükselen burcunuza göre aylık burcunuzu yorumluyor.No... DEVAMI

AYLIK BURCUNUZU OKUYUN - Mart 2013

News image

Yükselen burcunuza göre bu ay sizi neler bekliyor? Ünlü astrolog Filiz Özkol’dan yükselen burcunuza göre Mart ayı burcunuz.Not: Y... DEVAMI

Gezi

AYÇİN İNCİ YAZDI ALTI GÜNDE DÖRT ŞEHİR

News image

ALTI GÜNDE DÖRT ŞEHİR Roma, Napoli, Floransa, Venedik… Oyuncu Ayçin İnci, eşi Serdal Genç ile birlikte birkaç güne sığdı... DEVAMI

BERNA LAÇİN YAZDI İTALYAN SAYFİYESİNDE SONBAHAR

News image

BERNA LAÇİN YAZDI İTALYAN SAYFİYESİNDE SONBAHAR Ünlü oyuncu Berna Laçin tam bir gezgin ruh... Kendisi bu aySeninle okurları i... DEVAMI

Tanem Sivar kendi İstanbul’unu anlattı.

News image

TANEM SİVAR İŞTE BENİN İSTANBUL'UM Ne yazık ki, İstanbul’u İstanbul yapan insanlar ve mekanlar gün geçtikçe azalmakta... DEVAMI

ZEYNEP BEŞERLER’İN Seyahat sırları

News image

 Kanal D’nin sevilen dizisi ‘Arka Sokaklar’ın ‘Melek’i Zeynep Beşerler’in seyahat sırlarını merak ediyor musunuz? O ha... DEVAMI