Yazdır
Aşk kokan tarifler
Yemek
avokadolu-yengecSevgililer Günü’nde baş başa yenen bir yemek, romantizmi doruklara çıkarmanın altın kuralı. Bir de bu yemekleri ellerinizle hazırladıysanız, bundan daha romantik ne olabilir?

Mutfak Sayfalarını
Yayına Hazırlayan: DENİZ VARGELOĞLU
FOTOĞRAFLAR : ERSEN ÇÖREKÇİ


Özel günlerde âdettendir şatafatlı sofralar kurmak. Ailenin ya da dostların bir araya geldiği masada yenen leziz yemekler, anılarımızda güzel izler bırakır. Sevgililer Günü de işte bu özel günlerden biri. Tek fark masanın iki kişilik olmasıdır. Mumlar, müzik ve baş başa yenen bir yemek o anı ölümsüzleştirir. Romantik bir akşam yemeğinin sırrı da birbirinden leziz yemeklerden geçer. Sevgililer Günü’nde yenecek leziz bir yemeğin sırlarını öğrenmek için İstanbul Akaretler’deki Minyon’un kapısını çaldık ve 14 Şubat’a özel hazırlanacak yemeklerin sırrını öğrendik. Avokadolu yengeçten damla sakızlı crème brulee’ye kadar dünya mutfağı ile Türk mutfağının güzel bir birleşimini sunan Minyon’un mönüsü, daha hafif lezzetleri ön plana çıkarıyor. Bu sefer siz de hazırladığınız mönüde farklılık yaratmak istiyorsanız, yetenekli şeflerin yarattığı bu tarifleri mutlaka denemelisiniz. Ayrıca böyle bir mönüyü, çok kısa bir zamanda hazırlayabilirsiniz. Düşük kalorili, buram buram aşk kokan bir Sevgililer Günü yemeği sizi bekliyor.

Avokadolu yengeç
Malzemeler

½ adet avokado
70 gr yengeç
30 gr karides
5 gr frenk soğanı
5 ml lime suyu
5 ml limon suyu
10 ml zeytinyağı
Tuz
Birkaç dal dereotu

Üzerini süslemek için Kırmızı tane biber Yonca filizi Hazırlanışı Zeytinyağı, tuz, limon ve lime suyu kapta karıştırılarak bir sos elde edilir. Haşlanmış karides ve yengeçler, ince ince doğranarak hazırlanan sosa ilave edilir. İçine ince doğranmış dereotu ve frenk soğanı eklenir. Diğer taraftan avokadonun yarısı tuz ve limon suyuyla tatlandırılıp hazırlanan karışım avokadonun içine konur. Son olarak tane kırmızı biber ve yonca filiziyle üzeri süslenir.

bonfile-salatasiBonfile salatası
Malzemeler

150 gr bonfile
20 gr marul
20 gr endivyen (bir tür yeşillik)
20 gr roka
4 adet çeri domates
10 gr tane hardal
10 ml zeytinyağı
5 ml limon suyu
Tuz
Biberiye

Hazırlanışı
Önce bonfileler, jülyen (şeritler halinde doğrama) doğranarak ızgarada kurumayacak şekilde pişirilir. Sonra doğranan marul, endivyen, roka ve domates; zeytinyağı, limon suyu ve hardalla karıştırılır. Pişen bonfilelere biberiye eklenip ızgaradan alınarak yeşilliklerin yanında servis edilir.

Aklınızda bulunsun
Biberiye özellikle kırmızı ete çok yakışıyor. Kendine has aromatik bir tadı var. Mutfağınızda mutlaka bulunmalı.

izgara-somonIzgara somon (otlu bulgur ile)
Malzemeler

200 gr dilim somon
30 gr pilavlık bulgur
50 gr ıspanak
10 gr kırmızı salçalık biber
60 ml et suyu
10 ml zeytinyağı
Birkaç dal dereotu
Birkaç dal maydanoz
Nane
Pul biber

Hazırlanışı
Pilavlık bulgur, et suyunda pişirilir. Bir yandan da yeşillikler (maydanoz ve dereotu) ince ince doğranır. Ocaktan almaya yakın bulgurun içerisine kimyon, pul biber ve yeşillikler eklenir. Dilim somon ızgarada orta derecede pişerken, ıspanak ve biber de bir tavada zeytinyağında hafifçe kavrulur. Somon, tabakta ıspanak ve bulgur pilavıyla sunulur.

damla-sakizli-creme-bruleeDamla sakızlı crème brulee
Malzemeler

50 gr şeker
5 adet yumurtanın sarısı
250 gr krema
80 gr süt
2 gr damla sakızı

Hazırlanışı
Bir kapta krema, süt ve damla sakızı ocakta kaynatılır. Karışımın kaynama süresi, damla sakızı eriyene kadardır. Bir yandan 5 adet yumurtanın sarısı iyice çırpılır. Hazırlanan sıcak krema karışımına, sürekli karıştırılarak yumurta sarısı eklenir. İki kaba paylaştırılan karışım, benmari usulü 140 derecede yaklaşık 20 dakika boyunca tamamen katılaşana kadar pişirilir.

cikolatali-ve-bademli-tartÇikolatalı ve bademli tart

Malzemeler

175 gr şeker
200 gr badem
200 gr süt
10 gr glütensiz un
260 gr bitter çikolata
85 gr tereyağı
10 adet yumurtanın sarısı
6 adet yumurtanın beyazı

Hazırlanışı
6 adet yumurtanın beyazı bir kapta çırpılarak köpük haline getirilir. İçine yavaş yavaş 150 gr şeker eklenir. Bademler doğranıp küçültülür ve yumurta beyazı karışımına eklenir. Bu karışım yağlanmış kelepçeli kalıba dökülür. Üzeri bir spatulayla düzeltilir ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 15 dakika pişirilir. Hazırlanan karışım fırında pişerken, diğer tarafta tereyağı ve glütensiz un, ocakta kısa bir süre kavrulur. İçerisine süt eklenir. Karışım kaynadıktan sonra benmari usulü eritilmiş bitter çikolata da ilave edilir. Bir süre bu şekilde pişirildikten sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. 10 adet yumurtanın sarısı ve 25 gr şeker iyice çırpılır ve soğumuş çikolatalı karışımın içerisine eklenir. Bu karışım, önceden pişirilen yumurta beyazlarının üzerine dökülür ve tekrar 180 derece sıcaklıktaki fırında, yaklaşık 20 dakika pişirilir. En sonunda karışım, fırından çıkarılıp soğumaya bırakılır ve servis edilir.

Paylaşmak ister misin?

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine