Yazdır e-Posta
REFİKA’ NIN MUTFAĞI
Yemek
refikanin_mutfagirefikanin-mutfagiRefika Birgül, yeni İstanbul’da yaşam ve yemek üzerine tarifler derledi ve bunları “Refika’nın Mutfağı” isimli kitabıyla tüm yemekseverlere sundu.

Yemek yapmaya yeni başlayanların adım adım takip edecekleri, yeni ev kuranların mutfak düzeni ile ilgili pek çok şey öğrenebilecekleri, mutfakta gözü kapalı yemek yapanların bile “Bu daha önce hiç aklıma gelmemişti!” diyebilecekleri, hazırlaması kolay, tadı nefis yepyeni yemekler “Refika’nın Mutfağı” kitabında. Boyut Yayın Grubu tarafından basılan kitap, Hürriyet Gazetesi’nde yemek yazıları da yazan Refika Birgül tarafından titizlikle hazırlanmış.

Tabii buna sadece bir yemek kitabı demek de mümkün değil. İçinde, bir yemeğe tat ve ruh veren baharatların tanıtımından hangi yemekte hangi baharatın kullanılacağına, balık seçiminden kendi yeşilliklerinizi nasıl yetiştirebileceğinize, organik seçimlere, pişirme kaplarından yemeklerin sunumuna, menüler oluşturmaya dek pek çok bilgi, güzel tariflerle birlikte paylaşılıyor. Böylelikle Refika Birgül, bizlere yemeğin sadece belli malzemelerin uygun kaplarda uygun pişirme yöntemleriyle hazırlanması demek olmadığını da anlatıyor.

refikanin-gavurdagiRefika’nın Gavurdağı

Muhallebi için: Domates 4 adet (Kışın, biber salçası veya domates salçası kullanabilirsiniz)
Soğan 1,5 adet
Maydanoz ²/3 bağ
Sarımsak 3 diş
Ceviz 2 çorba kaşığı
Sızma Zeytinyağı 2 çorba kaşığı
Nar Ekşisi 1 çorba kaşığı
Kimyon 1 tatlı kaşığı
Pul Biber 1 tatlı kaşığı
Karabiber 1 çay kaşığı
Nane
1 tatlı kaşığı Muskat ½ adet
Tuz

Aklınızda bulunsun
Muskatın sırrı birlikte olduğu malzemeye göre tat değiştirmesidir. Muskat, ete de kullanılabilir, böreğe de, elmalı tatlıya da...

deniz-mahsullu-eristeDeniz mahsullü erişte

Muhallebi için: Kalamar 1 adet
Karides 8 adet orta boy
Erişte 2 bardak
Taze Kekik 3 dal
Kuru Üzüm 1 çorba kaşığı
Kapari 1,5 çorba kaşığı
Muskat (rendelenmiş) ½ adet
Domates 3 adet
Yeşil Biber 2 adet
Beyaz Şarap 1 çay bardağı
Sarımsak, 4 diş
Zeytinyağı (tavayı yağlayacak kadar)
Karabiber 1 çay kaşığı Tuz

Hazırlama
Ufak parçalara böldüğünüz sarımsağı, tavadaki zeytinyağında biraz öldürün. (Tam olarak ölmesin, çünkü kalamar ve karidesle de pişecek). Ufak halkalara böldüğünüz kalamarı (terbiyesi için 3 saat soda veya birada bekletmenizi tavsiye ederim) ve şeritler halinde kesilmiş biberleri ekleyin. 2 dakika pişirdikten sonra karidesleri ekleyin ve 1 dakika çevirdikten sonra, küp küp doğradığınız domatesleri içine atın. Domateslerin suları çekilene kadar karışımı çevirin ve başka bir kapta erişteleri kaynar suya atıp hemen karışımın başına dönün. Domatesler sularını iyice çekince, şarabı ve kuru üzümleri karışımınıza ekleyin ve ısınmaları için 15-20 saniye karıştırın. Sonra erişteleri kaşık kaşık karışıma ekleyin ve 1 dakika da böyle pişirin. En son, kapari ve taze kekiği ekleyin. Yerken üzerine çekme karabiber de ekleyebilirsiniz. Hemen yiyin.

Not: Bu tarifi makarna ile de yapabilirsiniz. Ama erişte makarnadan çok daha çabuk açılıyor ve açılmasına rağmen diriliğini koruyor. Ayrıca daha az yumurta ve daha az işlenmiş un kullanılarak yapıldığından çok daha sağlıklı.

MUTFAK SAYFALARINI YAYINA
HAZIRLAYAN: AYLA TÜRKSOY

Diğer tarifler Seninle Dergisi Temmuz 2010 Sayısında...

Paylaşmak ister misin?

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Mutfak

Bayram mönüsü için önerilerim

News image

Çocukluğumun bayramlarında beni en çok heyecanlandıran kısım yemekten ya da kahvaltıdan sonra ikram edilen ç... DEVAMI

Komposto mu, hoşaf mı?

News image

Yaz sıcaklarında artık vazgeçilmezimiz soğuk içecekler. Ben bu ay sizi Ramazan dolayısıyla da nostaljik bir y... DEVAMI

Düğün-davet mevsimi

News image

Hiç şüphesiz düğündavet hazırlıkları titizlik gerektirir. Her şeyi ince eleyip sık dokumak gerekir. Peki, ... DEVAMI

En iyi kek tarifi hangisi?

News image

Mükemmel kek tarifine ulaşmak için bugüne dek pek çok farklı reçete hazırladım. Ortası delik olandan, dolgulusun... DEVAMI

Dondurma dünyasında 'in'ler 'out'lar...

News image

 İtalyanların dondurma konusundaki uzmanlığı, dünyadaki en yeni dondurma trendleri ve bizim geleneksel Ma... DEVAMI

Sevgililer günü mönüsü

News image

SEVGİLİLER GÜNÜ MÖNÜSÜ Kalbe giden yol mideden geçer derler… Başbaşa geçireceğiniz 14 Şubat akşamı, size sunduğum... DEVAMI

Kültür - Sanat

Ece Seçkin bu ayki röportajımızın konuğu...

News image

Lakabı Roket Müzik dünyasının başarılı ve genç isimlerinden Ece Seçkin, kendisini ve yeni çalışmalarını bu ayki r... DEVAMI

Keman virtüözü Canan Anderson

News image

Sihirli parmakların sahibi Canan Anderson, bu ayki röportajımızın konuğu. 3 Haziran’da Mardan Palace’de, 8 Hazira... DEVAMI

Konser, etkinlik, röportaj, sinema...

News image

Konser David Garrett, ilk kez Türkiye’de Dans ‘Beyazgül-White Rose’ İstanbul’da... Sinema Sema Şimşek, ‘Tehl... DEVAMI

Konser, etkinlik, röportaj, sinema...

News image

MÜZİKAL Dünyaca ünlü Broadway yapıtı ‘Operadaki Hayalet’ bu ay İstanbul’da... SERGİ Yaratıcı deha Mimar Sinan, Tophane-i ... DEVAMI

Konser, etkinlik, röportaj, sinema...

News image

KONSER :Efsane şarkıcı Julio Iglesias, İstanbul’da... ETKİNLİK :Ünlü oyuncu Hugh Jackman, Broadway şo... DEVAMI

Derya Beşerler en son ne yaptı?

News image

DERYA BEŞERLER EN SON NE YAPTI? BKM Mutfak’ta her Salı ‘No Name’ adlı oyunla sahne alan Derya Beşerler, son zamanlard... DEVAMI

Astroloji

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

Astroloji Haziranın aynın burçlar üzerindeki etkisi Halen retro (geri harekette) olan Merkür 11 Haziran’da düz pozisyona ... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

Astroloji Mayıs ayının burçlar üzerindeki etkisi(Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) 4 Mayıs’ta Akrep’te Dolunay, 18 ... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

ASTROLOJİ NİSAN AYININ BURÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ(Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) 4 Nisan’da Terazi burcunda bir A... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

ASTROLOJİ MART AYININ BURÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ(Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) 20 Mart’ta Balık burcunun son der... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

ŞUBAT AYININ BURÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ (Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) Koç ( 21 Mart-19 Nisan ) Koç’lar, 20’sine k... DEVAMI

Gezi

Masal diyarı Kapadokya

News image

Masal diyarı Kapadokya Sadece tarihi açısından değil aynı zamanda ruhani dünya sahnesiyle de yüzyıllardır varlığını koruy... DEVAMI

Hızlandırılmış Madrid turu

News image

Voleybolcu Naz Aydemİr Akyol'dan Hızlandırılmış Madrid turu Biz sporcular kamplar, maçlar, turnuvalar vs. yüzünden çok f... DEVAMI

Sanatın merkezi bir şehir, Londra...

News image

OYUNCU ASUMAN DABAK YAZDI SANATIN MERKEZİ BİR ŞEHİR, LONDRA... Bu şehrin mevsimi yok. Ne zaman giderseniz gidin, Londra sokaklar... DEVAMI

Başak Sayan yazdı...

News image

CENNET BURASI Eğer bir gün bana cennetin nerede olduğu sorulursa, hiç düşünmeden Saint Lucia Adası derim. Doğu Karayip Denizi... DEVAMI